Petak, 19 Aprila, 2024

U FBiH do oktobra 2020. ugašena 371 firma, ali novih je osnovano skoro četiri puta više

Federalna vlada razmatrala je prije nekoliko dana uticaj pandemije Covida-19 na privredni sektor u FBiH a u tu svrhu Porezna uprava FBiH pripremila je podatke o privrednim kretanjima koji između ostalog uključuju i podatke o broju novoosnovanih i “ugašenih” poslovnih subjekata.

Kako je za BiznisInfo rečeno u Poreznoj upravi FBiH, broj novoosnovanih subjekata višestruko prevazilazi broj ugašenih a i broj novoosnovanih samostalnih poduzetnika značajno je veći od onih koji su prestali s radom.

– Prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH u periodu od 01. marta do 31. oktobra prošle godine na području Federacije BiH registrovana su ukupno 1.352 pravna lica sa 951 poslovnom jedinicom – rečeno nam je u Poreznoj upravi FBiH.

U istom periodu registrovano je i 3.367 samostalnih poduzetnika.

– S druge strane, u istom periodu je prema našim službenim evidencijama s radom prestalo 371 pravno lice sa 715 poslovnih jedinica – navode u Upravi.

S radom je prestao 2.041 samostalni poduzetnik.

Potpredsjednik N/FS BiH Milorad Sofrenić nije želio spekulisati o imenima saradnika selektora koji će “zmajeve” u grupi sa Francuskom, Ukrajinom, Finskom i Kazahstanom pokušati odvesti na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Katar, ali je najavio da Bugarin ipak ne dolazi sam.

“Ne dešava se tako često da selektori i treneri sa sobom ne dovode barem jednog saradnika. Petev neće dovoditi svoje pomoćne trenere. Postoji određena mogućnost da povede samo jednog “analitičara igre”. Riječ je o tehničkom licu koje nije zvanično dio stručnog štaba i koje će biti plaćeno u okviru plate koja je predviđena za samog selektora. Što se tiče imena u stručnom štabu, koji će brojati pet ljudi uz selektora, o tome ćemo tek naknadno razgovarati i u ovom trenutku ne bih prejudicirao”, rekao je Sofrenić.

Petev je u četvrtak odlukom Izvršnog odbora FS BiH izabran za nasljednika Dušana Bajevića.

Zvanično predstavljanje Peteva zakazano je za srijedu 27. januar 2021. godine.

Bugarski trener će debi na klupi A selekcije BiH imati 24. marta protiv Finske u susretu prvog kola kvalifikacija za SP 2022.

(RTV Slon/Reprezentacija.ba)

VIJESTI

Najnovije vijesti