Subota, 25 Maja, 2024

U Srebreniku održana promocija knjige „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama”

U okviru manifestacije “Dani Povelje 2024.” sinoć je u prepunoj Plavoj sali Doma kulture u Srebreniku održana promocija knjige „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“, autora Ibrahima Bećirovića.

Promotor ove bio je prof.dr. Enver Halilović.

Studija „Genocid u Srebrenici u pravosnažnim presudama“ prva mu je objavljena knjiga i rezultat je višegodišnjeg istraživanja provedenog analizom sadržaja više pravosnažnih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine, uključujući i brojne dokumente relevantne za razumijevanje okolnosti i uslova u kojima su počinjeni najteži ratni zločini, uključujući i zločin genocida nad stanovništvom Zaštićene zone UN-a.

Ibrahim Bećirović rođen je u Srebrenici. U periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine na dužnostima zamjenika načelnika Službe za veze i informisanje i načelnik organa veze 28. dKOV Srebrenica.

Tokom svog profesionalnog angažmana u Vojsci Federacije i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine završio je više oblika stručne edukacije i obrazovanja, uključujući i Štabni koledž oružanih snaga Malezije 2012. godine. U činu brigadira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine penzionisan je 2015. godine.

Manifestaciju “Dani Povelje 2024.” organizuje Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, uz podršku turističkih zajednica TK i Srebrenika.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI