Subota, 25 Maja, 2024

Uhapšeni policajci iz Travnika, fingirali saobraćajne nesreće zbog novca

Federalna uprava policije uhapsila policijske službenike iz Srednjebosanskog kantona zbog nezakonitih radnji u vezi sa saobraćajnim nesrećama kako bi stekli protupravnu imovinsku korist.

Policijski službenici FUP-a su u saradnji sa Ministarsvom unutrašnjih poslova SBK, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Travniku 10. jula poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju dokumentovanja krivičnih djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, a u vezi sa krivičnim djelima ”Ovjera neistinitog sadržaja”.

U sklopu navedenih aktivnosti, lišene su slobode tri osobe i to policijski službenik koji obnaša dužnost zamjenika komandira za saobraćaj PS Travnik, inicijala G.P. (1989.), državni službenik MUP-a SBK, inicijala S.G. (1988.) i D.A. (1988.), koji se sumnjiče da su se tokom 2019. i 2020. godine u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi organizovali s ciljem fingiranja saobraćajnih nesreća na području općine Travnik, na način da su po potrebi angažovali treće osobe koje su uz određenu novčanu naknadu sudjelovali u izvršenju navedenih krivičnih djela radi osiguranja pravnih osnova za naplatu nepripadajuće štete od osiguravajućih kuća.

Osobe lišene slobode su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Travniku te su osobe G.P. i A.D. u zakonskom roku predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu SBK, nakon čega je istima određen jedomjesečni pritvor dok je osoba S.G. nakon kriminalističke obrade po nalogu nadležnog tužioca puštena na slobodu.

Protiv osumnjičenih je podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu. Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju aktivnosti na dokumentovanju predmetetnih krivičnih djela i izvršilaca.

VIJESTI

Najnovije vijesti