Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Umor medicinskog osoblja u Tuzli

Uposlenici UKC-a Tuzla, uključujući Zavod za mikrobiologiju, Covid bolnicu ali i druge klinike i odjeljenja od početka pandemije koronavirusa rade po novom sistemu rada. Testiranje uzoraka se vrši svakodnevno, medicinske opreme i testova ima dovoljno, ali problem trenutno predstavlja umor medicinskog osoblja, pogotovo u laboratorijskim odjelima.

Uposlenici Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla rade u punom kapacitetu. U ovom zavodu, u kojem je jedna od referentnih laboratorija za otkrivanje koronavirusa u Bosni i Hercegovini, testirane su hiljade uzoraka stanovnika sa područja TK-a, a uposlenici rade svakodnevno.

“Mislim da možemo prevazići ovu krizu koja nas je snašla. Mi znamo da ovo radimo za dobro svih nas, za dobro naše djece, za dobro naših nena i djedova. Mi smo tu da pomognemo”, poručuje dr. Jasmina Smajlović, medicinska biologinja u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla

Univerzitetski klinički centar Tuzla nedavno je dobio i novi PCR aparat za testiranje na Covid-19, koji je donirala Evropska unija, čime je rad u laboratoriji uveliko olakšan. Iako svjesni da se širenje virusa preko noći ne može zaustaviti, laboratorije rade 24 sata, što je uzrokovalo i zamor medicinskih ekipa.

“Dosta se radi ručno, dosta je analiziranja i to traje 24 sata. To je jedna traka koja ide svaki dan. Kada završite jedno jutro s izvještajem u 12 i mislite da je sve gotovo – onda počne borba za novi dan”, kaže prof. dr. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla

U UKC-u Tuzla ističu da su, kada je u pitanju zaštitna oprema i kapaciteti Covid bolnice, za sada stabilni, ali da ih zabrinjava zamor medicinskog osoblja koje daje posljednje atome snage kako bi se izborili sa koronavirusom.

“Ja podvlačim ponovo i ovo najozbiljnije govorim – najveći problem sada je zamor medicinskog osoblja”, upozorava v.d. direktora UKC-a Tuzla Vahid Jusufović i dodaje kako su u Covid bolnicu, osim infektologa i osoblja s Infektivne klinike, uključili sve uposlenika UKC-a po rasporedu.

Upravo iz ovih razloga se skreće pažnja građanima Tuzlanskog kantona, koji je jedan od najvećih žarišta koronavirusa u našoj zemlji, da poštuju mjere fizičke distance i koriste lična sredstva zaštite.

federalna.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti