Utorak, 26 Septembra, 2023

Za Dan bijelih traka u Prijedoru planirana šetnja i performans na trgu

U Prijedoru će sutra biti obilježena 31. godišnjica od sistemskog čišćenja nesrpskog stanovništva, a i ove godine stotine građana će učestvovati u mirnoj šetnji do glavnog trga.

Građani iz cijele Bosne i Hercegovine sutra će ulicama Prijedora prošetati s bijelim trakama na rukama, onako kako se označavalo nesrpsko stanovništvo kada je preko Radija Prijedor pozvano da svoje stanove i kuće označe bijelim zastavama, a prilikom šetnje da na ruke stavljaju bijele trake.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”, poruka je koja je preko Radija Prijedor.

U nastavku ovog krvavog plana je ubijeno 3.176 osoba među kojima je bilo 102 djece.

Edin Ramulić, aktivista inicijative “Jer me se tiče” koja je jedan od organizator Dana bijelih traka u Prijedoru je kazao da će okupljanje biti upriličeno u parku gdje je planirana izgradnja spomenika ubijenoj djeci Prijedora te da će se mirnom šetnjom uputiti, istom trasom, do glavnog trga gdje će biti položeno cvijeće za ubijene.

Prije nekoliko dana Kozarski list je objavio i čitulju sa 102 imena i prezimena ubijene djece Prijedora.

“Sjećamo ih se na način kako su generacije Prijedorčana to činile. Da se obavijeste poznanici i dalja rodbina da je neko umro, da ukućani podijele svoju tugu, bol, da im olakša žalovanje. Ova čitulja, mnoštvo malih čitulja u jednoj čitulji, obavještava Prijedorčane da su nedužna djeca ubijena. Podsjeća i gradske vlasti da još nisu položili ispit iz ljudskosti, važan za svaku administraciju i vlast, najvažniji ispit, nisu još dozvolili izgradnju spomenika, šta dozvolili, trebali su ga do sada svojim rukama podići da barem malo olakšaju tugu roditeljima ubijene djece, onim rijetkim koji su još živi. I koji računaju na ljudskost iza tapaciranih kancelarijskih vrata. Čitulja je djelić mozaika u memorijalizaciji ubijene prijedorske djece. Memorijal koji se pod lijevom miškom može nositi do kraja svijeta”, napisao je Ramulić u opisu fotografije Kozarskog lista od 26. maja.

Za sada nije poznato ko će od zvaničnika boraviti u Prijedoru, a Ramulić je kazao da su svi jednaki i da će svi biti u mirnoj šetnji kao građani BiH.

Klix

VIJESTI

Najnovije vijesti