Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Bugarin Ivaylo Petev novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine održana je danas u Sarajevu, a članovi bosanskohercegovačke fudbalske vlade odlučili su da Dušana Bajevića naslijedi bugarski trener – Ivaylo Petev.

Petev je jedan od trenera s kojim su razgovor obavili bivši reprezentativci BiH – Zvjezdan Misimović i Emir Spahić, a potom su članovi posebne komisije koju čine Elvedin Begić – predsjednik NS BiH, Milorad Sofernić i Ivan Beus – prvi i drugi potpredsjednik NS BiH, Irfan Durić – predsjednik NS Federacije BiH, Vico Zeljković – predsjednik FS RS, članovima Izvršnog odbora NS BiH odlučili predložiti bugarskog trenera za novog selektora Zmajeva.

Ranije su Zeljković i Sofrenić istaknuli kako Begić nije prisustvovao sastanku komisije, a Durić je potvrdio kako je komisija glasala u omjeru 4:0 u korist Bugarina. Durić je istaknuo kasnije kako je on bio za Barbareza, ali je na glas dao Petevu nakon što je shvatio da će biti preglasan zbog toga što je ranije dogovoreno da se postigne konsenzus.

Petev je dobio potrebnu podršku Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i bit će šef stručnog štaba Zmajeva u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje se 2022. godine igra u Kataru.

Ivaylo Petev je bugarski stručnjak koji je u svojoj karijeri vodio Ludogorets, AEL Limassol, reprezentaciju Bugarske, zagrebački Dinamo, Omoniju, Al-Qadsiah i Jagielloniju Bialystok. Trenersku karijeru počeo je dok je još uvijek bio igrač u redovima Lyubimetsa, a nakon što je Kiril Domuschiev postao vlasnik Ludogoretsa postao je trener ovog tima. Vodio je ekipu do promocije u najviši rang takmičenja, a potom je u klupske vitrine donio i prvu titulu prvaka Bugarske. Titulu je uspio odbraniti naredne sezone, a zamijenio ga je Stojčo Stoev nakon lošeg otvaranja prvenstva 2013. godine i lošeg rezultata protiv Slovana iz Bratislave u prvom susretu drugog pretkola Lige prvaka.

Nakon Ludogoretsa potpisao je za jedan od najvećih bugarskih klubova – Levski, ali je trener ovog kluba bio svega jedan dan. Navijači, nezadovoljni zbog njegovog dolaska, jer je navodno izjavio kako je navijač ljutog rivala CSKA Sofije, odlučili su mu silom skinuti klupska obilježja na zvaničnoj konferenciji za medije. Dan kasnije Petev je podnio ostavku na mjesto trenera Levskog.

Nakon toga Petev odlazi na Kipar u redove AEL-a iz Limassola. Titulu je izgubio u odlučujućoj utakmici s APOEL-om, ali je uspio izboriti Ligu prvaka. Petev je potom u decembru izabran za selektora reprezentacije Bugarske, ali je završio tek kao četvrti u kvalifikacijama za EURO 2016. U septembru 2016. godine postao je trener zagrebačkog Dinama i nije uspio osvojiti titulu prvaka Hrvatske. Te sezone prvak je bila Rijeka. Nakon Dinama Petev je radio u kiparskoj Omoniji, saudijskom Al Qadsiahu, a posljednji angažman imao je u redovima Jagiellonije Bialystok.

Novi selektor neće imati mnogo vremena za upoznavanje reprezentacije i probu s obzirom na to da već 24. marta 2021. godine gostujemo kod reprezentacije Finske u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Sa nama u grupi su još aktuelni prvak svijeta Francuska, izuzetno snažna selekcija Ukrajine i Kazahstan.

VIJESTI

Najnovije vijesti