Nedjelja, 26 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTISREBRENIKČuvanje tradicije i običaja - U Srebreniku održana ćetenijada

Čuvanje tradicije i običaja – U Srebreniku održana ćetenijada

U sklopu manifestacije “Dani Povelje 2023.” jučer je na platou ispred srebreničkog Doma kulture održana ćetenijada koju su organizovale žene iz udruženja “Diva” Srebrenik.

Ukupno 18 udruženja žena sa područja sjeveroistočne Bosne učestvovalo je u ovoj zanimljivoj manifestaciji kojom se čuva kultura i običaji naroda ovog kraja.

Ćetenijada je bila i takmičarskog karaktera, a prema ocjeni stručnog žirija, pobjednik je bila ekipa udruženja žena iz Devetaka.

Jedan od najboljih načina za očuvanje tradicije i kulture jeste i priprema tradicionalnih jela,a  jedno od takvih jela i poslastica je ćetenija. Ćetenija se priprema zimi kako bi se prženi šećer, koji se iznese vani, ohladio i zgusnuo. Nekada se ova poslastica pripremala na sjelima uz pjesme, a mladići bi zajedno s djevojkama pazili na šećer koji se hladi.

Ćetenija je jednostavna u sastojcima, ali komplikovana u izradi. Potrebno je više pari ruku da se šećerno tijesto provuče kroz prženo brašno. Pored toga što je jako ukusna, ćetenija povezuje ljude jedne s drugima što daje posebnost ovoj zimskoj poslastici.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari