Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Do sredine januara bez obilnih padavina i izraženog sniježnog pokrivača

U prvoj sedmici 2022. godine dotok svježijih i hladnijih zračnih masa usloviće nestabilno vrijeme s kišom, susnježicom i snijegom, objavio je Federalni hidrometeorološko zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine.

Na području južne Hercegovine očekuje se kiša, u širem pojasu Posavine kiša i susnježica, a u centralnim i planinskim područjima Bosne susnježica i snijeg.

Obilne padavine i izraženiji snježni pokrivač ovog puta će izostati. Oblačno vrijeme sa slabim padavinama preovladavat će tokom čitave sedmice. U jutarnjim satima u većem dijelu Bosne izvjestan je mraz.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od minus tri stepena Celzijusova do dva u Bosni, na jugu zemlje do devet stepeni. Najviše dnevne temperature kretaće se između minus jedan i pet u Bosni, u Hercegovini između pet i 10 stepeni.

U periodu od 11. do 17. januara prema aktuelnim sinoptičkim kartama prognozira se lagana stabilizacija vremenskih prilika na prostoru Bosne i Hercegovine. Prestanak padavina zahvatiće prvo južne krajeve a zatim se prošiiriti i na ostatak zemlje.

Više sunčanih sati usloviće i nešto veće dnevne temperature zraka, ali će se i dalje zadržati jutarnji mrazevi u Bosni.

Minimalne temperature zraka biće u rasponu od minus dva i tri u Bosni, sedam stepeni u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature variraće između dva i osam stepeni u Bosni do 12 u Hercegovini.

VIJESTI

Najnovije vijesti