Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETJedan od policajaca optuženih za smrt Georgea Floyda pušten na slobodu

Jedan od policajaca optuženih za smrt Georgea Floyda pušten na slobodu

Thomas Lane, jedan od četiri policajca iz Minneapolisa koji je bio uključen u hapšenje, a zatim i smrt Afroamerikanca Georgea Floyda, pušten je iz pritvora, nakon što je za njega plaćena kaucija od 750.000 dolara.Newsweek piše da je advokat 37-godišnjeg bivšeg policajca Earl Gray potvrdio da je plaćena kaucija u navedenom iznosu što znači da će Lain biti obaveza ispunjavati određene uslove kako ga ne bi ponovo pritvorili.

Lokalni magazin Star Tribune piše da je novac prikupljen većinom na internetu putem PayPal donacija, odnosno, uplata na web stranicu otvorenu za prikupljanje sredstava za njegovo puštanje iz pritvora.

Očekuje se da će se Lane pojaviti na sudu u junu, a njegov advokat Grey je kazao da će pokušati odbaciti sve optužbe protiv svog klijenta.

george floyd mural reuters

“Sada moramo pratiti šta će se dogoditi napolju. Podnijet ćemo prijedlog za odbacivanje optužbi i nadamo se da će biti odobren”, kazao je Gray.

Ostali policajci optuženi za smrt Georgea Floyda su i dalje u zatvoru. Kaucija za Tou Thoua i J. Alexandera Keunga je 750.000 dolara, a za Dereka Chauvina koji je prikliještio vrat Floydu je u ponedjeljak postavljena za 1,2 miliona dolara.

Lane je bio policijski službenik uprave u Minneapolisu od februara 2019. godine, a ostali policajci umiješani u Floydovu smrt su otpušteni odmah nakon ovog događaja.

Nakon puštanja uz kauciju, Lane će biti aktivno praćen, neće smjeti nositi oružje, niti se zaposliti u policiji.

Trenutno je u svojoj kući sa suprugom, a njegov advokat nije htio reći boji li se za svoj život, s obzirom na proteste širom zemlje.

Lane je jedan od trojice bivših policajca iz Minneapolisa optužen za pomaganje Dereku Chauvinu u hapšenju koje je prethodilo smrti Georgea Floyda. Chauvin se tereti za ubistvo drugog i trećeg stepena, dok se Lane, Kueng i Thao terete za pomaganje ubistvu.

Chauvin je tada prikliještio vrat nenaoružanog Afroamerikanca Geogea Floyda i u toj poziciji ga držao oko devet minuta dok nije izdahnuo.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari