Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETU Italiji virus cirkuliše, prevladavaju asimptomatski slučajevi

U Italiji virus cirkuliše, prevladavaju asimptomatski slučajevi

Virus COVID-19 i dalje cirkuliše u Italiji, ali prevladavaju asimptomatski slučajevi, a naredni talas zaraze je moguć krajem godine, međutim, stručnjaci ocjenjuju da će biti slabiji od prvog.

“Broj oporavljenih od COVID-19 u Italiji je sve veći, epidemiološka kriva je u padu, a mnogi regioni su bez novooboljelih i novih smrtnih slučajeva. Podaci su ohrabrujući, ali predstavljaju samo dio stvarnosti. Epidemija nije gotova, a virus, čak i s pretežno asimtpmatskim slučajevima, i dalje cirkuliše”, izjavio je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca, prenijela je agencija Ansa.

romanticni gradovi u italiji.jpg.pagespeed.ce .sE aBOAgJy

On je istakao da “ne treba oklijevati” po pitanju preduzimanja novih rigoroznih mjera, ako to bude potrebno.

Predsjednik italijanskog Visokog instituta za zdravlje Franko Lokateli rekao je da je nemoguće predvidjeti da li će doći do novog talasa zaraze, dodavši da će se možda vratiti s hladnijim mjesecima.

“Moramo biti spremni da se suočimo sa drugim talasom zaraze, međutim, ako ikada dođe do toga, mislim da će biti slabiji od prvog”, izjavio je Lokateli za Rai3.

Prema njegovim riječima, predviđanje hoće li ili neće biti drugog talasa zaraze je “nalik praksi vidovnjaka, a ne naučnika”, ali moguće je da će se virus vratiti s hladnijim mjesecima – krajem jeseni i tokom zime.

Sa više od 34.000 umrlih od posljedica virusa Covid-19, Italija je jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom.

Italija je restriktivne mjere koje je uvela početkom marta u borbi protiv virusa postepeno počela da ukida u maju, a od 3. juna je istovremeno otvorila regionalne granice i dozvolila dolaske iz zemalja EU i Šengena.

(Vijesti.ba / Tanjug)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari