Subota, 20 Aprila, 2024

Proizveli su prvu bh. haubicu, a sad razvijaju novo razorno oružje

Kompanija BNT – Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, koja je proizvela prvu bh. haubicu, radi na razvoju još jednog razornog oružja. Riječ je o minobacaču dugog dometa, za šta je dobila i finansijsku podršku Vlade Federacije.

Vlada je odlučila da podrži rad ovog preduzeća sa 300.000 KM a sredstva su, između ostalog, namijenjena za razvoj minobacača dugog dometa.

– Sredstva su namijenjena za povećanje produktivnosti kroz nabavku kompresora, popravku i optimizaciju kapaciteta za cinčanje i kromiranje, popravak i modernizaciju aparata u okviru laboratorije, popravak mašine za 3D mjerenje i razvoj minobacača dugog dometa – navedeno je jučer iz Vlade FBiH.

Riječ je o dijelu grant sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na stavci kapitalnih transfera javnim preduzećima i namijenjenih finansiranju razvojnih projekata.

Jasno je da nije riječ o prevelikim sredstvima, ali je ova vijest važna jer pokazuje da bh. kompanije iz namjenske industrije ne samo da sve više proizvode, već razvijaju i vlastite modele oružja.

Podsjetimo da je, osim BNT-ove haubice, Tehničko-remontni zavod Hadžići razvio prvi bh.  ručni raketni bacač, a kompanija AC Unity iz Goražda prvu bh. pušku.

VIJESTI

Najnovije vijesti