Subota, 24 Februara, 2024

U BiH ne bi trebalo doći do povećanja cijena prehrambenih proizvoda

BiH je zemlja koja značajan dio roba konzumira iz uvoza, jer se,  nažalost,  proizvođači iz BiH ne mogu adekvatno nositi sa agresivnim uvoznim lobijima koji imaju širok spektar mogućnosti za plasmanom svojih proizvoda. Obzirom na odnos i plasman robe iz uvoza i izvoza ukoliko dođe do poskupljenja cijena životnih namirnica koja su najvaljena u zemljama iz regiona ta poskpljenja će se odraziti i na bosanskohercegovačko tržiste.

„Pa naravno ukoliko bude povećanja cijena životnim namirnicama u zemljama u okruženju u zemljama iz kojih mi uvozimo, sasvim sigurno ta poskupljenja će se odraziti i na naše tržiste jer naši uvoznici to tamo kupuju, plaćaju po cijenama koje su tamo zatekli i koje su uspjeli da dobiju, i ako su cijene veće nego što su bile sasvim sigurno bi se mogle odraziti na domaće tržište.“, navodi Gordana Bulić, predsjednica Udruženja „Klub potrošača“ Tuzlanskog kantona.

Iz Udruženja „Klub potrošača“ Tuzlanskog kantona smatraju da ne bi trebalo da dođe do povećanja cijena čak ni iz zemalja iz kojih BiH uvozi robu. Takođe ne bi trebalo doći ni do povećanja  cijena domaćih proizvoda. Sve najave povećanja cijena u suštini su špekulacije proizvođača, distributera i trgovaca.

„Nema razloga da se pravda povećanje cijena recimo brašna, il ne znam čega, sušom, jer suša nije bila kad se žela pšenica i kada su se žela hljebna žita. Suša je bila smao kad se žeo kukuruz.“, dodaje Bulić.

Moguće poskupljenje cijena zbog uvođenja većih akciza za gorivo ne bi trebalo da se odrazi na poskupljenje namirnica, jer cijene naimrnica nisu snižavane od vremena kada je litar dizela koštao oko 2,50 KM.

„Rast cijena goriva zbog uvođenja akciza ne bi trebalo da poremeti ništa na tržištu, jer to je ipak prilično zanemariv rast, i cijene znači još uvijek neće biti i sa akcizama neće biti na nivo koji je bio prije dvije i po godine.“, navodi Bulić.

U BiH bar što se tiče prehrambenih proizvoda tržište je dosta stabilno. Godišnje se cijene povećaju za 3 do 4 posto, što nije veliki rast cijena, ali obzirom da ne dolazi do  rasta plaća i penzija bilo kava povećanja namirnica otežavaju život bosanskohercegovačkom stanovništvu.

„Za naše potrošače je sve skupo. Mi iako nemamo neki visok rast cijena prehrambenih proizvoda, ljudi sve teže žive, zato što za onu plaću koju primaju za onu penziju koju imaju, nažalost mogu  svake godine mogu nabaviti manju količinu roba., zaključuje Bulić. (RTV Slon)

VIJESTI

Najnovije vijesti