Subota, 20 Aprila, 2024

Sinoć je u Srebreniku zvanično otvorena manifestacija “Dani Povelje 2024”

Svečanim uručenjem plakete “Počasni građanin Srebrenika” gospodinu Bogiću Bogićeviću i sjajnim koncertom simfonijskog kamernog orkestra Zenica i  soliste na klaviru Stanković Bartolomeja, gdje je kao gost nastupio i Kenan Hasić, sinoć je u Srebreniku  zvanično otvorena manifestacija “Dani Povelje 2024”.

Manifestaciju “Dani Povelje 2024” je zvanično otvorio gradonačelnik Adnan Bjelić koji je istakao da je prije 691. godinu (15. februara 1333. godine u Povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića) prvi puta spomenut Srebrenik u pisanim historijskim izvorima.

Manifestaciju organizuje Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, uz generalno pokroviteljstvo Gradske uprave, uz podršku turističkih zajednica Srebrenika i Tuzlanskog kantona.

Inače Bogić Bogićević  je rođen u Ugljeviku 15. maja 1953. godine, bosanskohercegovački je političar i član Predsjedništva SFRJ od 16. maja 1989. do septembra 1991. godine. Za člana Predsjedništva SFRJ izabran je referendumom građana Bosne i Hercegovine, 25. juna 1989. godine, između pet kandidata, te tako postao prvi, demokratski izabrani član Predsjedništva SFRJ iz SR BiH. Pored toga obavljao je funkciju Predsjednika Saveznog savjeta za zaštitu ustavnog poretka. Sudionik je historijske sjednice Predsjedništva SFRJ, održane 12. marta 1991. godine kada je ovaj organ odlučivao o uvođenju vanrednog stanja u SFRJ. Formalno, vojni vrh predlaže podizanje borbene gotovosti, ali je stvarni cilj bio uvesti vojnu upravu u Sloveniju i Hrvatsku te srušiti republička rukovodstva u Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Na iznenađenje pro-miloševićevskih članova Predsjedništva, iako i sam Srbin, Bogićevićev glas protiv, spriječio je vojnu intervenciju JNA. Iz tog perioda datira njegova izjava: -Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji. Zbog svog čvrstog projugoslovenskog stava i zastupanja svih građana Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine bit će označen od Srpske demokratske stranke  da ne odražava mišljenje srpskog naroda. Inače radi se o jednom od najpopularnijih političara u BiH, koji je ostavio neizbrisiv trag u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Nakon dodjele plakete “Počasni građanin Srebrenika” gospodin Bogić Bogićević se obratio brojnim prisutnim prigodnim govorom.

Simfonijski kamerni orkestar Zenica je osnovan 18. maja 1989. godine. Kroz Kamerni simfonijski orkestar Zenica je prošlo više od 250 muzičara svih profila. Profesionalni pristup radu i provjereni kvalitet Kamernog simfonijskog orkestra potvrđeni su dobijanjem najviših priznanja od Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona. Za izuzetan doprinos razvoja u oblasti kulture, društvenih djelatnosti i umjetnosti dobili su “Plaketu grada Zenica za 1995. godinu”, “Nagradu grada Zenica za 2006. godinu” i “Plaketu Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu”. Kamerni simfonijski orkestar Zenica broji 52 člana, a sačinjavaju ga profesori i nastavnici odgovarajućeg instrumenta, studenti Muzičke akademije i talentovani učenici muzičkih škola iz Zenice.

Orkestar njeguje repertoar popularne klasične umjetničke muzike (originalne izvedbe i aranžmani prilagođeni sastavu orkestra), djela bosanskohercegovačkih kompozitora, umjetničke narodne muzike, baletne muzike, revijske muzike i slično. Svojim sjajnim nastupom su oduševili publiku u Srebreniku, za šta su nagrađeni gromoglasnim aplauzima tokom i kao na kraju nastupa.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI