Subota, 20 Aprila, 2024

Srebrenik je bio domaćin jedinstvenog događaja – zimskog orezivanja Stare trte – najstarije vinove loze na svijetu

U sklopu manifestacije “Dani povelje 2024“, u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije, Srebrenik je bio domaćin jedinstvenog događaja – zimskog orezivanja Stare trte – vinove  loze posađene na dan otvorenja zgrade Organa uprave grada Srebrenika 2015. godine, koja je postala je postala svojevrsni simbol tradicije i povezanosti.

Ovoj  svečanosti  prisutvovala je  visoka delegacija Republike Slovenije na čelu s Nj.E. Ambasadorom Damijanom Sedarom. Na ceremoniji je otkrivena  ploča s osnovnim informacijama o vinovoj lozi koja se s pravom može pohvaliti mjestom u Ginisovoj knjizi rekorda kao najstarija vinova loza na svijetu. 

Pored brojnih gostiju i visokih zvaničnika iz susjednih gradova i općina, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, manifestaciji je prisustvovao  i Bogić Bogićević, bivši član predsjedništva SFRJ iz Bosne i Hercegovine, koji je proglašen počasnim građaninom Srebrenika zbog doprinosa u afirmaciji i promociji Bosne i Hercegovine, a svečano priznanje mu je uručeno prilikom zvaničnog otvorenja manifestacije „Dani Povelje“, u Domu kulture Srebrenik.

Svečanost su uveličali učenici Muzičke škole Prve osnovne škole Srebrenik kao i ženski hor “Slovenčice” iz Tuzle.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI