Nedjelja, 21 Aprila, 2024

U Federaciji BiH 507.607 zaposlenih osoba

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 5. maja ove godine po prebivalištu osiguranika iznosi 507.607, dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 507.846, saopćila je Porezna uprava Federacije BiH.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama, kako su pojasnili, kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom, navode iz Porezne uprave Federacije BiH.

Izvor: Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti