Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Naredne sedmice u FBiH odluka o otvaranju kafića, vrtića i okupljanju u zatvorenim prostorima

Ako epidemiološka situacija bude i dalje stabilna naredne sedmice bit će razmatrane nove mjera ublažavanja ograničenja koje su zbog pandemije koronavirusa uvele vlasti u Federaciji BiH.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na redovnoj konferenciji za medije kazao je kako je u posljednja 24 sata 577 uzoraka testirano, a da je zabilježeno novih 17 pozitivnih osoba na novi koronavirus.

“Njveći broj slučajeva dolazi iz Maglaja i Žepča, a ta dva grada predstavljaju lokalne zajednisce s najvećim brojem pozitivnih zadnjih dana. Jedan zaraženi dolazi iz Cezina”, kazao je Pehar.

Ukupan broj zaraženih u Federaciji BiH porastao je na 983 ukupno, a od toga je 55 posto žena. Kazao je Pehari i kako je trenutno hospitalizirano 43 pacijenta, a 2 je na respiratoru.

“Oporavljeno je ukupno 535 pacijenta, aktivnih je 414”, kazao je Pehar.

On kaže kako vlasti osluškuju šta se radi u susjednim zemljama te da se pozitivna iskustva nastojimo primjeniti. Ipak, serološka istraživanja još nisu u planu.

“Prema našem planu sljedeće sedmice bi se trebala donijeti odluka o novim popuštanjima, tu su uključeni vrtići, javni prijevoz, stomatolozi, okupljanja u zatvorenim prostorima, rad kafići, mogućnost organizacije sportova na otvorenom. Ako epidemiloška situacija bude pozitivna krajem sljedeće sedmice predložit ćemo mjere za koje smatramo da su moguće”, kazao je on

Pojasnio je kako je prvobitna ideja da se dopusti rad ugostiteljskih objekata koji imaju ponudu na otvorenom prostoru, ali tek će se vidjeti kako će izgledati ta naredba i šta će sve trebati biti poduzeto.

VIJESTI

Najnovije vijesti