Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

WHO: Deksametazon smanjuje smrtnost oboljelih od Covid-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da će obnoviti smjernice za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19 radi odslikavanja rezultata kliničkog testiranja koji su pokazali da jeftin steroid deksametazon može pomoći teže oboljelim pacijentima.

Prema rezultatima ispitivanja objavljenim danas, deksametazon koji se od šezdesetih godina koristi za smanjenje upala kod oboljenja poput artritisa, smanjio je stopu smrtnosti među najteže oboljelima od Covid-19.

Kliničko uputstvo WHO za liječenje pacijenata zaraženih virusom korona usmjereno je na ljekare i ostale zdravstvene profesionalce i teži upotrebi posljednjih podataka radi njihovog informisanja kako na najbolji način da riješe sve faze oboljenja.

Rezultati istraživanja upotrebe deksametazona su preliminarni, ali istraživači sugerišu da bi lijek odmah trebao postati standardna briga za najteže oboljele pacijente.

Prema preliminarnim rezultatima istraživanja, za pacijente na respiratorima, liječenjem je smanjena stopa smrtnosti za trećinu, a kod pacijenata koji primaju samo kiseonik smrtnost je smanjena za petinu.

Korisnost lijeka utvrđena je samo kod teže oboljelih pacijenata od Covid-19 i nisu posmatrani oboljeli sa blažim simptomima.

BHRT

VIJESTI

Najnovije vijesti