Nedjelja, 14 Jula, 2024

Policajci širom SAD-a nakon smrti Georgea Floyda odlaze iz službe

Nakon smrti Georgea Floyda prije tri sedmice američko krivično pravosuđe je glavna tema nacija, a hiljade ljudi sada poziva na promjene u policijskom sistemu. Zbog cijele situacije neke savezne države u Americi se suočavaju s jednim problemom – odlaskom policajaca iz službe.

U Minnesoti, gdje su četiri policajca osumnjičena i sudi im se za ubistvo Georgea Floyda, je više od osedam policajaca podnijelo ostavku, a više od pola njih je također u procesu odlaska.

Policija u Minnesoti je prošle sedmice uputila otvoreno pismo u kojem proklinju čin Dereka Chauvina, policajca koji je brutalno postupio prema Floydu.

Nakon što je prošle sedmice policija u Atlanti pucala na Afroamerikanca sleđa ovaj grad postaje centar masovnih protesta protiv policijske brutalnosti. Šef policije je rekao da je službenik koji je počinio ubistvo dobio otkaz, a da je ovog mjeseca šest policajaca napustilo službu.

U Južnoj Floridi je 10 policajaca napustilo gradski SWAT zbog zabrinutosti za svoju sigurnost jer je, kako su kazali, “njihova taktika ispolitizirana”, međutim niko nije napustio policiju.

U Buffalu je blizu 60 policajaca otišlo iz tima za hitne intervencije nakon što su suspendovana dva policajca jer su snimljeni kako primjenjuju silu na starijem demonstrantu gurnuvši ga na tlo.

Izvor: Klix.ba

VIJESTI

Najnovije vijesti