Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETZašto komarci ujedaju neke ljude, a neke zaobilaze

Zašto komarci ujedaju neke ljude, a neke zaobilaze

Koliko god se trudili izbjeći komarce i koliko god koristili razne preparate, na neke ljude oni se doslovno zalijepe. Postoje dobri razlozi zašto je to tako.

Nekoliko je faktora koji utječu na to hoće li komarci napadati baš vas ili ne.

Privlači ih miris kože

“Miris kože na koji reagiraju komarci ovisi o njihovoj vrsti. Žuti komarac i tigrasti reagiraju na mliječnu kiselinu, a Anopheles vrstu privlače masne kiseline”, tvrdi Knols.

Mješavina hemikalija i mirisa ovisi zapravo o vama. Šminka, kozmetika, prehrana, pH kože… Sve te stvari čine mješavinu hemikalija, pa vaš miris zapravo zavisi o vama i onome što koristite i jedete.

Privlači ih vaš zadah

Bitno je napomenuti da komarci prate ljude po mirisu. Ženke uključe sva svoja osjetila kako bi odlučile žele li nekoga ugristi ili ne. Ugljikodioksid koji ljudi izdišu zajedno s raznim hemikalijama stvara miris koji komarci mogu osjetiti i kada su 30 metara udaljeni od čovjeka, tvrdi Bart Knols, biolog koji proučava komarce.

Temperatura tijela i isparavanje vode

Naša tijela emitiraju toplinu, a količina vode koja isparava s površine naše kože ovisi o temperaturi okoliša. Kako nam se komarac približava on može detektirati isparavanje vode. To može igrati odluku u tome hoće li nas ubosti ili ne. Jedno istraživanje pokazuje kako komarci idu na obližne izvore topline koji su im idealne temperature.

Svaka osoba ispušta više od 300 različitih hemikalija iz kože, a čak njih 100 nalazi se u dahu.

Postoje razne teorije o tome zašto je neka osoba privlačnija komarcima, a mnogi kažu da je to zato što imaju “slatku” krv. Neki vjeruju i da uzimanje vitamina B i češnjaka ljude čini manje privlačnima ovim kukcima. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari