Ponedjeljak, 26 Februara, 2024

Zatvaraju se bolnice u Njemačkoj, radnici ostaju bez posla, a iza svega stoji dramatična situacija

Nakon proglašenja stečajnog postupka bolnica u Holzmindenu u Donjoj Saskoj objavila je da zatvara svoja vrata, a bez posla ostaje 420 zaposlenika.

To je već druga bolnica koja je u kratko vrijeme najavila zatvaranje. Samo dva dana ranije, zatvaranje je najavila i bolnica St. Vincenz Hospital GmbH iz Paderborna, piše Fenlx magazin.

Zatvaranje bolnice u Holzmindenu utječe i na druge okruge u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Prema pisanju lokalnih medija, bolnica je bila važan stup zdravstva u regiji.

“Grad i okrug Holzminden odlučili su da neće preuzeti nesolventne bolničke operacije s operativnom tvrtkom i podržati ih milijunskom financijskom injekcijom”, navodi se u izjavi stečajne uprave Danko. Brojni odlasci osoblja u posljednje vrijeme čine provedbu koncepta restrukturiranja sve manje vjerojatnom.

Bolnica više ne prima nove pacijente. Većina od oko 70 pacijenata bit će otpuštena kao i obično u sljedećih nekoliko dana. U nekoliko slučajeva gdje je to potrebno organizirat će se preseljenje u drugu bolnicu.

Radikalan korak nije iznenađenje. Kada je Evangelička bolnica u Holzmindenu krajem kolovoza podnijela zahtjev za bankrot, većinski dioničar Agaplesion gAG govorio je o “nikakvim izgledima” za oporavak.

Kraj za bolnicu u Holzmindenu druga je loša vijest iz zdravstvenog sustava u vrlo kratkom vremenu. Samo dva dana ranije, St. Vincenz Hospital GmbH iz Paderborna najavila je otpuštanje 108 zaposlenika. Njemački zdravstveni radnici organizirali su u rujnu prosvjede u nekoliko gradova tražeći više sredstava za bolnice.

Nekoliko stotina prosvjednika nazočilo je prosvjedu kojeg je u Berlinu organizirao Njemački bolnički savez, prosvjedujući protiv vladinih planova zdravstvene reforme i mjera štednje.

Dramatična ekonomska situacija

Predsjednik Saveza, Gerald Gass, rekao je da bi se zbog financijskih problema bolnice mogle suočiti s valom bankrota u narednim mjesecima. “Bolnice su trenutno u dramatičnoj ekonomskoj situaciji, hitno su nam potrebni pošteni uvjeti financiranja. Samo na taj način možemo osigurati da se bolnice u Njemačkoj ne moraju zatvarati i da ćemo moći nesmetano zbrinjavati pacijente”, rekao je Gass.

Dodao je da je u prvoj polovici ove godine više od 50 bolnica pokrenulo stečajni postupak, dvostruko više nego u istom razdoblju lani. “To pokazuje da kreće novi val nelikvidnosti i da će se možda morati zatvoriti bolnice koje su nam potrebne u mnogim regijama. To se mora spriječiti”, istaknuo je.

N1

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti