Četvrtak, 23 Maja, 2024

Crni petak oborio rekord za onlajn kupovinu u SAD

Ukupna onlajn prodaja za dan nakon Dana zahvalnosti porasla je 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a elektronika je bila glavni doprinos, budući da je onlajn prodaja porasla 221 odsto u odnosu na prosječan dan u oktobru.

Kupci su potrošili rekordnih 9,12 milijardi dolara na onlajn kupovinu tokom Crnog petka ove godine, prema Adobeu, koji prati prodaju na veb stranicama trgovaca.

Ukupna onlajn prodaja za dan nakon Dana zahvalnosti porasla je 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a elektronika je bila glavni doprinos, budući da je onlajn prodaja porasla 221 odsto u odnosu na prosječan dan u oktobru, rekao je Adobe.

Igračke su još jedna popularna kategorija za kupce, s porastom od 285 odsto, kao i oprema za vježbanje, s rastom od 218 odsto, prenosi SEEbiz.

Mnogi potrošači prihvatili su fleksibilne planove plaćanja na Crni petak dok se i dalje bore s visokim cijenama i inflacijom.

Plaćanja Kupite sada, platite kasnije porasla su 78 odsto u poređenju sa prošlom sedmicom, počevši od 19. novembra, a prihod od Kupite sada, platite kasnije porastao je 81 odsto u istom periodu.

Neki od ovogodišnjih najpopularnijih proizvoda uključivali su igraće konzole, dronove, Epl Mekbukove, Dajsonove proizvode i igračke poput Fortnajta, Robloksa, Bluja, Funko Popa! i Dizni Enkanto, prema izvještaju.

Kupci na Crni petak takođe su oborili rekord u mobilnim narudžbinama, jer je 48 odsto onlajn prodaje obavljeno na pametnim telefonima, što je povećanje u odnosu na 44 odsto prošle godine.

Rekordna potrošnja dolazi nakon snažnog dana kupovine za Dan zahvalnosti, u kojem su potrošači na internetu izdvojili rekordnih 5,29 milijardi dolara, što je 2,9 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Prema Adobeu, kupci obično potroše oko dvije do tri milijarde dolara onlajn na dan.

Za trgovce na malo ove brojke mogu biti obećavajući pokazatelj narednih sedmica. Rane praznične prognoze su prigušene, a Target, Mejsis, Nordstrom i drugi trgovci izvijestili su o zatišju u prodaji krajem oktobra i početkom novembra. Raspoloženje potrošača takođe je oslabilo prošlog mjeseca jer se inflacija kreće blizu najviših nivoa u četiri decenije.

Iako je Crni petak završio, aktivnost e -trgovine ostaće jaka tokom vikenda, prema Adobeovom izvještaju. Adobe očekuje da će potrošači potrošiti 4,52 milijarde dolara u subotu i 4,99 milijardi dolara u nedjelju, uoči najvećeg dana onlajn kupovine u godini, Sajber ponedjeljka.

Očekuje se da će ove godine Sajber ponedjeljak privući 11,2 milijarde dolara potrošnje, što je 5,1 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, prema Adobeu. N1

VIJESTI

Najnovije vijesti