Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Nakon 100 godina vratila se opasna bolest: Svake sedmice oko 600 novih slučajeva

Bolest koja je bila jedan od vodećih uzročnika smrti u viktorijansko doba u Velikoj Britaniji, ponovno je u porastu. Iako šarlah više nije smrtonosan i može se tretirati, liječnici su iznenađeni što se bolest opet pojavila i to u velikom broju slučajeva. Šarlah uzrokuje bakterija Streptococcus pyogenes, piše Jutarnji, a najčešće pogađa vrlo malu djecu čiji je imunitet nešto slabiji. Ova bolest skrivila je velik broj smrti u 19. vijekuno nakon toga je skoro u potpunosti suzbijena.

sarlah

Međutim, broj oboljelih naglo se povećao i u razdoblju od septembra 2013. i marta 2014. zabilježeno je 2.830 oboljelih, a od septembra 2015. do marta 2016. broj oboljelih je bio čak 6.100; 600 novih slučajeva otkrije se svake sedmice što je najveća stopa novo zaraženih u posljednjih 50 godina.

Ova vrlo zarazna bolest vrlo lako se širi među djecom mlađom od deset godina koji su međusobno u bliskom kontaktu na mjestima poput škole ili dječjih igrališta.

Za šarlah ne postoji cjepivo, a bolest se liječi antibioticima koje treba uzimati oko deset dana. No ako se ne liječi, bolest može dovesti do raznih komplikacija i drugih opasnih stanja poput upale pluća.

Roditelji se zato upozoravaju da pažljivo motre simptome kod svoje djece, te ako bilo koji od njih primijete, odmah posjete liječnika. Glavni simptomi uključuju:

• bol u grlu,
• temperaturu,
• osip.

Osip je izdignuti, crveni osip (izgleda kao brus papir) koji nestaje kada ga se pritisne. Pojavljuje se uglavnom na vratu, prsima, ispod ruku, laktova i u unutrašnjosti bedara. Osip obično ne pogađa lice koje je obliveno crvenilom.

Tokom oporavka koža se obično guli na prstima nogu i ruku.

U početku, jezik može imati bijeli pokrov sa povećanim crvenim okusnim pupoljcima koji su opisani kao jagodasti jezik. Poslije, kada otpadne bijeli pokrov, cijeli jezik će izgledati tamnocrveno. To se naziva malinasti jezik.

Radiosarajevo.ba

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE