Petak, 14 Juna, 2024

Kraj talačke krize na Kipru: Otmičar aviona uhapšen, svi putnici na sigurnom

Nakon što je rano jutros na kiparski aerodrom Larnaca sletio oteti avion sa 55 putnika i člana posade, kriza se okončala njihovim oslobađanjem i hapšenjem otmičara, potvrdila je Vlada Kipra.

avion

Avion kompanije EgyptAir šifre leta MS181 letio je iz Aleksandrije u Kairo u trenutku kada je otmičar uz prijetnju bombom natjerao pilote da letjelicu skrenu prema Kipru.

Avion je sletio na Larnacu gdje je otmičar zatražio stepenice i neprilaženje jedinica policije i vojske koje su bile spremne reagovati. Ubrzo po slijetanju koje se desilo u 7:46 sati po našem vremenu iz aviona su pušten određen broj putnika, uglavnom žena i djece.

Prema pisanju lokalnih medija, otmičar je zatražio i slanje četiri papira sa tekstom na nepoznatu adresu na Kipru. Kasnije je potvrđeno da je tekst namijenjen njegovoj bivšoj supruzi koja živi nedaleko od Larnaca.

Otmičarev motiv je ubrzo ocijenjen kao privatni, a terorizam je odbačen kao mogućnost. Ovo su potvrdile vlade Egipta i Kipra, rekavši kako je avion otet kao rezultat svađe bivših supružnika.

Nakon nekoliko sati pregovora, otmičar je iz aviona odlučio pustiti dodatni broj putnika, nakon čega su u letjelici ostala samo četiri strana putnika te članovi posade.

Oko dva sata poslije ostali putnici su oslobođeni nakon čega je otmičar lišen slobode. Prilikom izlaska posljednjih talaca jedan od njih, vjerovatno pilot, odlučio je izaći kroz prozor pilotske kabine.

Svjetski mediji su pozivajući se na lokalne vlasti saopćile pogrešno ime otmičara za kojeg se uspostavilo da je zapravo jedan od evakuisanih putnika.

VIJESTI

Najnovije vijesti