Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETPojačane kontrole nošenja zaštitne opreme

Pojačane kontrole nošenja zaštitne opreme

maska rukavice 696x479 1

Proglašenje stanja epidemije u TK uznemirilo je mnoge, posebno privrednike, a ponajviše trgovce i ugostitelje. Svi se pribojavaju novog zatvaranja.  No, ne treba se brinuti unaprijed, jer…„U ovom momentu donošenje jačih, restriktivnih mjera nema smisla, kada je u pitanju zatvaranje objekata i slično, ali u smislu pojačane kontrole mjera lične zaštite kako na javnim prostorima tako i na radnim mjestima u svakom slučaju može doprinijeti smanjenju cirkulacije virusa i pojave oboljelih“, poručuje Maida Mulić iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

O zatvaranju objekata nema govora, ali… „Treba kažnjavati. Naši ljudi izgleda samo to shvate ozbiljno. Kada nemate maske, kazne vas sa 500 maraka, onda razmislite hoćete li je nositi ili nećete“, poručuje prof.dr. Mirsada Hukić, specijalista mikrobiologije. Posebno je upozorila na stanje u Tuzlanskom kantonu, koje je, prema njenom mišljenju, kritično.

Došli smo u situaciju da moramo biti represivni. Očigledno da se broj neodgovornih pojedinaca povećava, poručuju nadležni.

“Vrijeme je da se svi uozbiljimo da shvatimo da je virus još uvijek tu, da će pozitivnih slučajeva biti i dalje. Dakle da se podsjetimo onih osnovnih lako provodljivih, a izuzetno efikasnih mjera”, kazao je dr. Ademir Ahmetović, Krizni štab Grada Tuzla.

A te mjere su jednostavne nošenje maske, držanje fizičke distance, briga o higijeni i svom i tuđem zdravlju. Iako su se upravo ove mjere pokazale najefikasnijim,  iako su jednostavne, čini se da ih građani teško prihvataju. Posebno mlađa populacija.

„Većina inficiranja koje ide zračnim putem ide preko nosa, stoga je nošenje maski ispod nivoa nosa po meni manekenski“, tvrdi dr. Ahmetović.

Iako smo imali više od tri mjeseca da se naviknemo na života pod maskama, nošenje maski još uvijek nam nije postalo navika. Zbog toga su iz federalne uprave za inspekcijske poslove najavili, da od sada više neće prvo upozoravati već odmah sankcionisati prekršitelje, a krenut će od privrednih subjekata. Kazne se kreću od 3.000 do 15.000 KM. U Sarajevu, Zenici i Tuzli isnspektori su do sada izdali na stotine takvih rješenja. Najviše nepoštivanja zabilježeno je u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima. RTV SLON

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari