Srijeda, 21 Februara, 2024

Više od 300 oboljelih od multiple skleroze u TK

Iako je posljednjih godina medicina uznapredovala u velikoj mjeri, tačni uzroci obolijevanja od multiple skleroze, ljekarima još nisu poznati. Riječ je o oboljenju centralnog nervnog sistema, mozga i kičmene moždine. Procjenjuje se da oko dva i po miliona ljudi širom svijeta ima ovu bolest, koja nije zaobišla ni našu zemlju, odnosno kanton.

”Prema našim podacima, u Tuzlanskom kantonu ima negdje oko 300, možda i preko 300 oboljelih od multiple skleroze. Uglavnom, bolest se javlja između 20 i 40 godine života, nešto češća je kod žena”, kaže Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju UKC-a TK.


Šef Odjeljenja za kliničku neurofiziologiju i neuromišićne bolesti UKC-a Tuzla Adnan Burina navodi da se BiH nalazi u zoni visokog rizika za multipla sklerozu.

Ovo je bolest sa hiljadu lica, kažu ljekari. Mersudin Muminović pet godina ima ovu bolest. Kaže, pomirio se s činjenicom da je obolio, ali je nastavio uspješno živjeti. Završio je fakultet, a danas je i predsjednik Udruženja oboljelih od multipla skleroze Tuzlanskog kantona.

”Svakom kažem da se pomiri s tom činjenicom, da živi u punoj koži, punim dahom i da ne napušta ništa što je u životu planirao”, navodi on.

Lijekovi su danas lakše dostupni pacijentima, međutim, kako navode ljekari, daleko je to od idealnog. Lijekovi za ovo oboljenje finansirani su sa federalnog i kantonalnog nivoa.

”Moramo znati da su ti lijekovi jako skupi. Koštaju na godišnjem nivou nekoliko, možda i stotinu ili više hiljada KM”, kaže Mirjana Vidović, šefica Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti UKC-a Tuzla.

Zavod zdravstvenog osiguranja TK u ovoj godini finansirat će kupovinu lijekova za nekoliko pacijenata iz ovog kantona, a isto tako i federalni fond, što je dobra vijest za oboljele.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti