Subota, 20 Jula, 2024

Ministarstvo odbrane BiH nabavlja nova vozila

Ministarstvo odbrane ne odustaje od nabavke 250 vozila za Oružane snage BiH u vrijednosti 21,2 miliona maraka. Tender koji je prvi put raspisan prošle godine ponovljen je i nakon što je na žalbu prethodnog ponuđača postupak nabavke poništila Kancelarija za razmatranje žalbi, zbog suprotnosti pojedinih dijelova dokumentacije sa Zakonom o javnim nabavkama, pišu Nezavisne novine.

Na spisku nabavke su terenska i putnička vozila niže i srednje klase, minibusi, autobusi, teretna, vatrogasna i sanitetska vozila. U tenderu je navedeno i da se radi o višegodišnjem projektu osiguranja i unapređenja operativnosti vozila Oružanih snaga, od 2019. do 2021. godine.

“Ugovorni organ će zaključiti okvirni sporazum na tri godine sa najpovoljnijim ponuđačem u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena tehnički zadovoljavajuće ponude, a vozila na dan isporuke ne smiju biti starija od 12 mjeseci,” saopšteno je iz Ministartsva odbrane BiH.

Prvim tenderom predviđeno je da 87 vozila, vrijednosti od sedam miliona maraka, budu isporučena još prošle godine, a ostala do 2020. godine. Neobično je što se takva nabavka pokretala pred sam kraj mandata u Ministarstvu odbrane, a ni izradi dokumentacije se nije odgovorno pristupilo – tvrdi Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda PSBiH i član Komisije za odbranu i bezbjednost u prethodnom sazivu.

“Znamo da Ministarstvo odbrane godinama dobija mišljenje s rezervom, uglavnom zbog nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama, ali evo vidimo da ni ovog puta nije ništa učinjeno da se odnos Ministarstva prema javnim nabavkama promijeni. Ako se još dodatno zna da cijela količina novca od 21 milion nije obezbjeđen u budžetu, onda taj problem postaje još iraženiji. Mislim, kako god se završio tender, da ćemo se ovom nabavkom još dugo vremena baviti,” rekla je Dušanka Majkić.

Nabavka je trebalo da sačeka formiranje novog saziva Savjeta ministara, poručuje poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Staša Košarac. Mnogo je, tvrdi, nezakonitosti u radu Ministarstva odbrane, a ogromna sredstva za Oružane snage izdvajaju i građani Republike Srpske.

“Građani Republike Srpske nemaju koristi od Oružanih snaga BiH, vidjeli smo i u slučajevima kada su bile i elementarne nepogode da nisu u nekom kapacitetu koji je neophodan stanovništvu u Republici Srpskoj. S tog aspekta smatram, i kroz političku dimenziju, da je potrebno napraviti veoma kvalitetnu temeljnu analizu i na temelju toga donijeti određene politike i odluke,” rekao je Košarac.

Rok za dostavljanje ponuda u tenderskoj domumentaciji je do juna ove godine, a sva vozila trebalo bi da budu isporučena u kasarnu Rajlovac u Sarajevu. Predmet ugovora podijeljen je na 21 lot, ali okvirni sporazum će se zaključiti samo sa jednim ponuđačem.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti