Subota, 18 Maja, 2024

Narandžasto upozorenje za BiH: Očekujte pljuskove, grmljavinu i vjetar

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je za danas narandžasto upozorenje od 09:00 do 21:00 sat za područje Bosne, zbog jakih pljuskova praćenih grmljavinom i jakih udara vjetra.

Navodi se da se očekuje nevrijeme koje će se tokom dana postepeno pomjerati sa zapada preko sjevernih i centralnih područja prema istoku.

Narandžasto upozorenje je na snazi tokom današnjeg dana.

Uz jači pljusak može pasti 15-30 litara kiše po metru kvadratnom. Udari vjetra 50-70 km/h, navode kao napomenu na stranici FHMZ BiH.

Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući“, navodi se u preporukama FHMZ BiH.

Inače, za danas se najavljuje sunčano vrijeme. U drugom dijelu dana porast naoblake u Bosni praćen pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 34 °C.

U ponedjeljak 31.07.2023., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz ostepeno smanjenje naoblake tokom poslijepodneva. U jutarnjim satim po kotlinama Bosne može biti magle. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroisotčni. Jutarnja temperatura zraka od 15 do 21, na jugu do 26, a dnevna od 26 do 32 °C.

VIJESTI

VRIJEME