Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Povećan broj oboljelih od karcinoma pluća u TK

Povećana koncentracija sumpordioksida, čestica prašine, ugljendioksida, ugljenmoniksida, azotnog oksida u zimskim mjesecima, dovodi do povećanog broja pacijenata koji oboljevaju od bolesti respiratornog sistema. U prolog tome govori podatak, da je u posljednje dvije godine, na području TK zabilježen povećan broj pacijenata koji oboljevaju od karcinoma pluća. Prema riječima dr. Dedića u posljednje vrijeme sve je više pacijenata sa hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti, pneumonijom, upalom gornih disajnih puteva te plućnim emobolijama, dok je broj oboljeih od tuberkuloze smanjen u zadnjih devet godina.

„ Sve ove bolesti obuhvataju najviše radno aktivno stanovništvo, to su generacije između 45 i 65 godina, mada za pojedine bolesti, kao što je HOPBB i karcinom, pomiće se dobna starost prema mlađim dobnim skupinama, što je zabrinjavajuće.„, navodi doc.dr.med.sc.prim.Suvad Dedić načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Pojavi oboljenja osim zagrađenja zraka, doprinosi i povećan broj automobila na cestama TK, smanjene količine padavina te česta pojava magle i smoga.

„ Moramo voditi računa i o unutrašnjem zagađenju okoliša, prevashodno govorimo o zagađenju na radnom mjestu i pušenje, kako aktivno tako i pasivno, takođe dovodi do znatnog povećanja broja oboljelih od respitornih bolesti.“, ističe doktor Dedić.

Iako Klinika za plućne bolesti UKC-a Tuzla ulaže velike napore u edukovanje stanovništva, prema riječima dr. Dedića to nije dovoljno. Zbog toga je u saradnji sa ljekarima iz drugih kliničkih centara osnovano udruženje koje će se u narednom periodu baviti isključivo prevencijom.

„ Na prijedlog naših kolega iz Travnika, Zenice, Brčko Distrikta, Orašja, kolega sa drugih klinika i iz primarne zdravstvene zaštite, formirali smo Udruženje respiratorne medicine, koje će prevashodno voditi računa o prevenciji zdravlja naših pacijenata odnosno plućnih bolesnika.“, ističe dr. Dedić.

Dr. Dedić savjetuje pacijentima da ne izlaze u jutarnjim i večrenjim satima, da koriste zaštitne maske i šalove te da što više vremena provode u zonama u kojima je manja koncentracija zagađenih materija, te da svaki slobodan trenutak nastoje provesti u planinskim područjima uz korištenje redovne terapije kada je riječ o hroničnim bolesnicima. (RTV SLON)

 

VIJESTI

Najnovije vijesti