Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Statističko istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacijskih tehnologija

Federalni zavod za statistiku, u suradnji sa Agencijom za statistiku BiH i Republičkim zavodom za statistiku RS, od 18. maja do 8. juna provodi redovno statističko istraživanje “Upotreba informaciono-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno” (IKT – D 2019).
Anketa se provodi CATI metodom (Computer Assisted Telephone Interview), što znači da će ovlaštene osobe uime Federalnog zavoda za statistiku u navedenom periodu putem telefona tražiti jednu osobu iz domaćinstva, starosti od 16 do 74 godine, koja bi odgovorila na pitanja o upotrebi informaciono-komunikacijskih tehnologija za prva tri mjeseca 2019. godine, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.
Za osobe koje nisu koristile informaciono-komunikacijske tehnologije prikupljaju se informacije o razlozima nekorištenja računara i interneta.
Svrha ovog anketnog istraživanja jeste da se dobiju podaci o upotrebi i zastupljenosti informaciono-komunikacijskih tehnologija od domaćinstava i pojedinaca u BiH i Federaciji BiH.
Iz Federalnog zavoda za statistiku mole građane da odgovorima doprinesu da informacije prikupljene putem Ankete posluže za dobijanje kvalitetnih podataka o upotrebi i zastupljenosti informaciono-komunikacijskih tehnologija u FBiH i BiH.
U skladu s odredbama Zakona o statistici u Federaciji BiH prikupljeni podaci su povjerljivi i bit će korišteni isključivo u statističke svrhe i objavljeni u agregiranom obliku.

Izvor: RTV Slon/FENA/

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti