Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETKada će Centar za autizam u Tuzli početi s radom?

Kada će Centar za autizam u Tuzli početi s radom?

Porazno je da 16 godina roditelji djece s autizmom u Tuzlanskom kantonu čekaju uspostavu rada Centra za ovu namjenu. Od 2008. traje borba roditelja djece s autizmom za prostor, ustanovu i mjesto gdje će imati adekvatnu zdravstvenu, socijalnu i društvenu zaštitu. Sličan centar u Bosni i Hercegovini ne postoji, ne postoji ni registar o broju oboljelih, ali i dalje postoji nada, članova Udruženja koje okuplja ove osobe da će uskoro imati mjesto i prostor za rehabilitaciju štićenika predškolskog i školskog uzrasta kao i adolescenata i osoba u poodmakloj životnoj dobi koje su oboljele od autizma.

Samo su obećanja ono što u proteklim godinama nije nedostajalo kada je u pitanju početak rada Centra za autizam u Tuzli. Svaki sastav Vlade TK-a od 2008. godine do danas je obećao podršku i uradio nešto, ali roditelji djece – osoba s autizmom u konačnici nisu dobili ništa, osim prostorija i novog obećanja da će baš te godine ovaj Centar početi s radom.

“Zatvoreni smo u kući s djecom. Postajemo asocijalni. Ionako smo zatvoreni, a djeca se sve više i više zatvaraju u sebe. Sad se počinju zatvarati i od same familije”, ističe Merima Bostandžić, majka djeteta oboljelog od autizma.

Ona kao i desetine drugih roditelja oboljele djece već 16 godina čeka otvaranje centra, a ne treba posebno naglašavati da osobe oboljele od autizma zahtijevaju dvadesetčetverosatni nadzor i punu posvećenost. Skoro otvaranje Centra značilo bi mnogo.

“Sami postupci u pogledu procedure i donošenja podzakonskih akata kao i svih ostalih postupaka za otvaranje ove ustanove su dugotrajni i otežani”, navodi Emina Altumbabić, v. d. direktora Centra za autizam Meho Sadiković u Tuzli.

A sve usporava administrativna procedura. U skladu sa sredstvima kojima su raspolagali, nabavili su dio opreme, a u toku je dorada nekolicine podzakonskih akata kako bi Centar bio uslovan za rad i ispunio sve propise.

“Trenutno smo u završnoj fazi u pogledu tih zakonskih akata koji će biti uslov i osnov za početak i funkcionisanje ove ustanove, ali i za početak prijema prvih korisnika”, dodaje Altumbabić.

Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na Odluku o privremenom određivanju koeficijenta za obračun plaće za vršioca dužnosti direktora. Uskoro se očekuje usvajanje Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, što će biti još jedan korak naprijed kako bi ova ustanova konačno počela sa radom.

federalna.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari