Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Klima uređaji i zdravlje djece

Globalno otopljavanje uveliko pogađa i nas, a da ne govorimo kako je u “toplijim krajevima”. Nema dileme da li je klimatizacija potrebna (svakako jeste), već kako zdravo klimatizovati prostor za život i rad, a naročito ambijent gdje su djeca.

kllima

Treba li klimatizovati stan gde žive mala djeca

Odgovor je kratak – treba, ali uz poštovanje nekoliko važnih principa:

  • Očistite filtere! To je izuzetno važno jer prljavi filteri mogu biti pravo “leglo” mikroorganizama (gljivica, ali i bakterija) koji se lako šire po stanu. Ako je klima nova, filteri su u redu, ali već poslije jedne sezone filteri se prije prve upotrebe moraju oprati. To je posao od desetak minuta – u uputstvu se vidi kako se filteri skidaju, a ovo je idealan poslić za tate.
  • Provjerite ispravnost klime – ovo je važno za klima uređaje koje se koriste nekoliko godina. Ako primijetite neobičan miris posle uključivanja, ili “nešto krči” dok klima radi odmah isključite klimu i zovite majstora! Najbolje bi bilo da obavljate preporučene redovne servise prije nego se problem desi.
  • Klima ne smije direktno da “duva” na dijete! Lako je podesit krilca ventilatora da duvaju tako da u prostoriji bude prijatno, a da niko od ukućana nije izložen direktnoj struji hladnog vazduha.
  • Podesite prijatnu temperaturu – ne pravite hladnjaču od stana! Pravilno je da temperaturna razlika “spolja – unutra” bude pet do sedam stepeni. Naravno, ako je napolju 40 stepeni, ovo je neprimjenljivo, i tada treba podesiti ambijentalnu temperaturu tako da svima bude prijatno. Nemojte svaki čas da palite i gasite klimu, to nema smisla!
  • Ne izlazite sa djetetom “naglo” napolje iz klimatizovane prostorije. To je pravi šok za sve, a naročito za dijete. Ako planirate da duže budete van stana pametno je bar petnaestak minuta prije izlaska iz stana isključite klimu. Ako vam se žuri, ili zaboravite to da uradite, budite u hodniku bar pet minuta prije izlaska na vrućinu.
  • Izbjegavajte nagli ulazak u rashlađen stan. Većina novih klima uređaja ima tajmere pa možete podesiti početak rada klima uređaja prije povratka kući. To stvarno nije zdravo. Bolje je po dolasku u stan ili kuću uključiti klimu pa se polako rashladiti nego ući u “frižider od stana”. Naravno, ako podesite da vam u stanu bude pet stepeni manje nego napolju, onda možete da uključite klima uređaj i prije povratka kući.

Ako poštujemo ove principe nema bojazni da će dijete imati zdravstvene probleme.

Šta sa klimom tokom noći

To zavisi od mjesta stanovanja. Ako ste blizu šume ili rijeke, noći su prijatne, otvorite prozore i ugasite klima uređaj (prethodno se zaštite od komaraca). Ako ste okruženi betonom, onda neka klima radi, ili uključite “sleep (ili night) mode” koji skoro sve nove klime imaju. Tako će temperatura biti prijatna, a dobar san je obezbjeđen.

Treba li klimatizovati vrtiće i škole

Tu nema dileme – treba, uz poštovanje principa zdravog korišćenja i održavanja klima uređaja. Loše je da neke sobe imaju, a druge nemaju klimu! Ta “nejednaka klimatizacija” može biti veoma neprijatna i ponekad opasna za zdravlje dece. Zato je centralna klimatizacija najbolja za velike objekte, ali je nažalost i veoma skupa za naknadnu ugradnju.

Manji vrtići se lako mogu klimatizovati standardnim klima uređajima, ali je potrebno održati jednaku (ili približno istu) temperaturu u svim prostorijama.

Tako će djeci biti prijatnije, ali će i osoblje koje radi sa djecom će biti ornije za rad, tako da će svima bolje nego da se “kuhaju” u vrtićima.

Da li je dobro imati klimu u autu

Naravno da jeste!

Ako idete na duži put, klima je neophodna. Prethodno posjetite servis, promijenite filtere i prekontrolišite klima uređaj. Podesite mlaz hladnog vazduha tako da “ne bije” u dijete. Prije izlaska iz auta ugasite klimu bar na deset minuta, a koji minut prije napuštanja vozila otvorite prozore da se naviknete na spoljnu temperaturu i izbjegnete temperaturni “šok”.

Kada želite da “trknete” autom negdje na desetak minuta nije pametno uključivati klima uređaj, jer morate izaći iz auta taman kad ste unutra postigli željenu temperaturu. To “sjeckanje” nije dobro za dijete.

Zaključak je jednostavan – klima uređaji su dobri za sve, pa i za dijete, ako se poštuju osnovni i dobro poznati principi zdrave klimatizacije. Nemojte se kuhati!

Ne treba zaboraviti da klime nisu samo “spuštači” visoke tjelesne temperature, već smanjuju vlažnost vazduha koja je neprijatna bar koliko i vrućina.

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE