Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Dan ukopa vojnika OSBiH, Dan žalosti u BiH

zastavenapolakopljabih

Na vanrednoj press konferenciji Ministarstva odbrane BiH povodom ubistva dva pripadnika OS BiH zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je rekao kako je Vijeće ministara donijelo odluku da dan ukopa vojnika bude proglašen Danom žalosti u cijeloj BiH.

Jerinić je potvrdio da se ubistvo pripadnika OS BiH vodi kao djelo terorizam.

“Proces istražnih radnji preuzeo je kantonalni tužitelj. Kompletan slučaj su preuzeli Tužiteljstvo BiH i SIPA tako da ćemo imati dodatne informacije. Civilna policija je osiguravala mjesto događaja što nam je otežavalo praćenje situacije. Iako su OS BiH tek oko ponoći dobili zvanične podatke, smatramo da je to veliki propust jer čim su porodice došle na lice mjesta morali smo naknadno da odemo radi potvrde”, kazao je Jerinić.

Jerinić je dodao da je Ministarstvo odbrane BiH tek svojim drugim saopćenjem obavijestilo javnost oko jedan sat iza ponoći u vezi sa identitetom ubijenih.

“Sinoć smo posjetili porodice ubijenih u Vogošći i Vitezu. Sinoć i rano jutros održan je sastanak u zajedničkom štabu. Podnijeli smo zahtjev državnom tužiteljstvu da vojska bude uključena u proces istrage, a povećan je stepen vojne pripravnosti na svim lokacijama”.

Još je istakao da su aktivnosti na pripremi organizacije ukopa ubijenih u toku.

“U toku su aktivnosti na pripremi organizacije ukopa ubijenih naših pripadnika. Na današnjoj sjednici VM BiH dogovoreno je da se proglasi Dan žalosti”.

VIJESTI

Najnovije vijesti