Petak, 14 Juna, 2024

Još jedna usspješna godina iza Instituta za zavarivanje

Još jedna u nizu uspješnih godina u radu poslovanju Instituta za zavarivanje bila je povod za današnji radni sastanak i posjetu direktora Instituta Seida Zulića i direktora Instituta za zavarivanje iz Magdeburga (Njemačka), inače suosnivača tuzlanskog instituta, Jürgena Bendlera, Vladi i premijeru Tuzlanskog kantona.

Na sastanku je pohvaljen dosadašnji rad Instituta, kao i angažman direktora Zulića na afirmaciji Instituta za zavarivanje, kako u Bosni i Hercegovini tako i u cijelom regionu. S tim u vezi premijer Suljkanović se zahvalio suosnivačima iz Magdeburga na prepoznavanju ovog projekta, njegovom potencijalu i dosadašnjoj podršci.
„Prije 14 godina kada smo počeli priču oko osnivanja Instituta za zavarivanje je bilo izuzetno teško. Ipak uz vrijedan rad direktora Zulića i u saradnji sa Institutom iz Magdeburga uspjeli smo trasirati rad Instituta u Tuzli koji se danas izborio sa svoje prepoznatljivo mjesto, kako u Tuzlanskom kantonu, Bosni i Hercegovini, tako i mnogo šire” rekao je direktor Bendler kojem je ovo i oproštajna posjeta obzirom da uskoro odlazi u zasluženu penziju.
„Nakon teškog i trnovitog početka Institut današnjim rezultatima u potpunosti opravdava svoje postojanje i trenutno smo podrška razvoju cijelog metalskog sektora. Kvalitetom naše obuke i certificiranjem omogućavamo našim izvozno orijentiranim kompanijama da se pojavljuju i takmiče i na zahtjevnom europskom tržištu, te da tamo dobivaju kvalitetne poslove”, rekao je direktor Zulić.
Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je izrazio zahvalnost gospodinu Bendleru i Institutu iz Magdeburga na dosadašnjem doprinosu i podršci koju neprestano pružaju radu Instituta za zavarivanje.
„Ponosni smo što smo dio ovog projekta, a bitnije od finansijskih rezultata i poslovanja Instituta je činjenica da on nudi izuzetno visok kvalitet obrazovanja i da doprinosi dualnom obrazovanju i praktičnoj obuci učenika u našem obrazovnom sistemu. Također, on je podrška metalnom sektoru naše privrede posebno imajući u vidu dva velika projekta Termoelektranu u Banovićima i blok 7 u Termoelektrani Tuzla, te obim poslova koji će trebati da izvrše naše domaće kompanije”, rekao je premijer Suljkanović posebno istaknuvši značaj akreditacije Instituta prema međunarodnim standardima u oblasti zavarivanja.
Osim premijera u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku su prisustvovali ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar privrede Osman Puškar.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti