Srijeda, 1 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETSkupština TK: Uvode se dodaci na plate policijskih službenika na TK

Skupština TK: Uvode se dodaci na plate policijskih službenika na TK

Zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona su jednoglasno podržali Zakon o plaćama i naknadama državnih službenika, namještenika i drugih lica zaposlenih u organima državne službe i Nacrt Zakona o plaćama policijskih službenika. Ovim zakonima nakon 12 godina dolazi do usklađivanja kantonalnog zakona sa onim koji je usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon 12 godina usvojen je Zakon o platama i naknadama državnih službenika, namještenika i drugih lica zaposlenih u organima državne službe TK.  Zakon je, djelimično regulisao pitanje plata i naknada…

  • Nedostaju nam izabrani i imenovani dužnosnici, međutim, intencija Vlade TK je da ne dođe do povećanja plata izabranim i imenovanim dužnosnicima, tako da smo išli i sa tom kategorijom, možda bi došlo do blagog povećanja, a to nismo imali namjeru da činimo – dodaje Dizdarević.

Poslanici su usvojili i Nacrt zakona o platama policijskih službenika, čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa policije na TK. Ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović, kaže da su policijski službenici TK do sada imali najniže plate…

  • Mi smo predvidjeli ovim Zakonom da pripadnici Kriminalističke policije, koji ne dobijaju uniforme, koji koristi svoju odjeću za vrijeme radnog vremena dobijaju 30 posto na platu jednom godišnje na ime nabavke odjeće – napominje Mehanović.

Uvršten je i dodatak na platu pripadnicima policije za javni red i mir od 35 posto, pripadnicima uniformisane policije dodatak od 30 posto a specijalne 40 posto… Zastupnici pozicije u Skupštini TK, ističu da je donošenje Zakona o platama policjskih službenika neophodno, te da je unaprijeđenje sigurnosti jedan od prioriteta skupštinske većine koju predvodi Stranka demokratske akcije.

  • Cilj je da se, ono što je bilo Kolektivnim ugovorom postavljeno na maksimalističkom nivou, kao takvo ozakoni i da ono što je postavljeno kao maksimalan zahtjev sindikata bude naša mjera i kazali smo da je to 90 posto osnovice plata na policijskih službenika na federalnom niovu – smatra Muamer Zukić, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Iz Pokreta demokratske akcije ističu da podržavaju Nacrt Zakona o platama policijskih službenika, te ističu da zagovaraju izjednačavanje plata policije TK sa platama njihovih kolega u KS.

  • Mi smo jednoglasno podražli Nacrt zakona, jer očekujemo da ovaj saziv Skupštine TK donese taj Zakon na obostrano zadovoljstvo, s obzirom da je već rađeno povećanje plata policijskim službenicima – pojašnjava Senad Alić, predsjednik Kluba zastupnika PDA u Skupštini TK.

Zastupnici su razmatrali i izještaj o stanju sigurnosti za prošlu godinu, kao i Izvješaje o radu pravosudnih institucija sa TK.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari