Petak, 1 Marta, 2024

Dani otvorenih vrata na FF UNTZ

U cilju promocije humanističkih i društvenih nauka, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli danas je otvorio svoja vrata srednjoškolcima. Studenti sa svih 13 studijskih programa prvog ciklusa, prezentovali su svoje odsjeke i sve ono što oni nude, te onima koji planiraju upisati neki od studija dali mnogo korisnih savjeta. Svi srednjoškolci su mogli prisustvovati redovnim predavanjima i vježbama na Filozofskom fakultetu, te na ovaj način su postali studenti na jedan dan.

Odabir fakulteta i zanimanja kojim će se baviti u budućnosti, velika je odluka svakog maturanta koji završava srednju školu. U posljednje vrijeme odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine i smanjen broj studenata na fakultetima česta je pojava. No, ima i onih koji ostanu i u svojoj državi se bore za ispunjenje snova.

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli od ove akademske godine, sa radom je počeo i novi Odsjek. Iako djeluje tek prvu godinu, Odsjek za politologiju broji nešto više od 15 studenata na prvoj godini. Jedna od njih je i Maida Šljivić, koja se kaže opredijelila za društvene nauke jer smatra da su mladi sve više žive u svijetu tehnologije i društvenih mreža, a da je sarađivanje sa ljudima sve više potisnuto u sjenu.

”Politologija zapravo ima usmjerenje Međunarodnih odnosa i diplomatije pri čemu se pridaje veliki značaj pravu, ekonomiji, sociologiji i filozofiji kako bi se što bolje sagledala politička situacija i samo usmjerenje vanjske politike. BH. društvo treba mlade ljude koji će u tom smijeru djelovati i nadam se dobroj edukaciji,” kazala je Maida Šljivić,studentica Odsjeka za politologiju.

Svi budući studenti koji odluče upisati jedan od studijskih programa na Filozofskom fakultetu u Tuzli, zasigurno će imati istaknute predavače, kvalitetnu nastavu, ali i mnogo praktične nastave koja će im dati naviku rada, mnogo iskustva i pripremiti teren za bavljenjem tog posla u budućnosti. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti