Utorak, 5 Decembra, 2023

Mladi žele biti heroji u bijelom – diploma Medicinskog fakulteta priznata u svijetu

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u toku su Dani otvorenih vrata kada se srednjoškolcima završnih razreda predstavlja rad i ono što ih očekuje kada postanu studenti ovog fakulteta.

Elvedin Kahrimanović učenik je završnog razreda Medicinske škole Tuzla, a izgledno je da će ovim putem nastaviti u budućnosti. Njegova odluka i želja je da usavršava svoje znanje pa će biti među onima koji će upisati Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli. Odličan je učenik, stoga ne bi trebalo biti problema prilikom upisa.

”Mogli smo dosta toga naučiti i u školi, kroz praktičnu nastavu i na UKC-u Tuzla. Stvarno su nam pomogli da steknemo to znanje koje ćemo moći usavršiti na fakultetu i koje će biti osnova ako ne nastavimo fakultet poslije srednje škole, da bi mogli biti dobri zdravstveni radnici na UKC-u, Domu zdravlja ili drugim zdravstvenim ustanovama”, kaže Elvedin.

Srednjoškolci koji su došli na Dan otvorenih vrata, uglavnom imaju želju studirati i postati heroji u bijelom. Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli ima tradiciju dugu 43 godine, a posljednjih godina vlada veliki interes za upis na ovu obrazovnu instituciju. Budući studenti tokom Dana otvorenih vrata bili su u prilici dobiti informacije vezane za sam način upisa.

”Danas će se studenti upoznati sa upisnom kvotom, načinom na koji upisati Medicinski fakultet, kako najbolje odraditi kvalifikacioni ispit, budući da je kvalifikacioni ispit po trenutnim pravilima odlučujući, dakle vi morate položiti prijemni da bi bili razmatrani u bodovnoj listi. Danas ćemo ih upoznati sa načinom kako se pripremiti za taj kvalifikacioni ispit”, navodi Sejfo Begić, predsjednik Studentnog vijeća Medicinskog fakulteta ”Medicus”.

Na kvalifikacionom ispitu buduće studente očekuje gradivo iz predmeta Biologija, Hemija i Fizika, a primjere testova iz prethodnih godina mogu pronaći na web stranici Medicinskog fakulteta. Priliku za studij naredne akademske godine imat će 120 studenata na Općem studiju i 150 studenata na Odsjeku zdravstvenih studija. Diploma ovog fakulteta priznata je u cijelom svijetu.

”Znači kad završite Medicinski fakultet uz određene male nostrifikacije i polaganja vi možete raditi kao doktor u Evropi i cijelom svijetu, a u prilog tome govore naši čuveni profesori, kao što je profesor Miralem Pašić koji je završio ovaj Medicinski fakultet a sada je izuzetan stručnjak u Njemačkoj i niz drugih profesora”, ističe Selmira Brkić, dekanica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ono što također očekuje buduće studente na Medicinskom fakultetu jesu vrsni profesori i predavači, laboratorije u kojima se izvodi praktična nastava, a vrijedi spomenuti da dobar dio studija provedu i u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra koji je baza za praksu mladih ljudi, a danas važi za jednu od vodećih zdravstvenih ustanova u državi i regiji. Većina studenata kako se moglo čuti prilikom Dana otvorenih vrata, ovakav fakultet upisuje jer se žele educirati u oblasti zdravstvenih nauka i biti korisni za društvo.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti