Utorak, 5 Decembra, 2023

Roditeljima djece s poteškoćama u razvoju dodijeliti status njegovatelja

avna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, civilnim žrtvama rata i zaštiti porodice s djecom FBiH održana je danas u Sarajevu. Izmjenama zakona bi se, tvrde organizatori, trebalo omogućiti roditeljima djece s poteškoćama u razvoju da dobiju status roditelja njegovatelja.Predstavnički dom Parlamenta FBiH je usvojio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj zaštiti, civilnim žrtvama rata i zaštiti porodice s djecom FBiH, a trebalo bi da se ubrzo nađe pred zastupnicima u formi prijedloga.

Irfan Čengić, zastupnik u Parlamentu FBiH, kazao je kako očekuje da će zakon u što kraćem periodu biti usvojen u formi prijedloga.

“Nadam se da će od 1. januara naredne godine svim roditeljima koji spadaju u definisanu kategoriju biti omogućeno da dobiju status roditelja njegovatelja za svoju djecu”, kazao je Čengić.

Naveo je da bi uslove propisalo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zajedno sa kantonalnim i općinskim centrom za socijalni rad.

“Oni bi svojim pravilnicima propisali kriterije koji bi roditeljima omogućili da ostvare pravo iz ovog zakona”, pojasnio je Čengić.

Upitan koliko bi osoba ostvarilo navedeno pravo, Čengić odgovara da u FBiH ima blizu 3.500 osoba koje njeguju i pomažu svoju djecu, ali neće svi biti obuhvaćeni zakonom. 

“Sve te osobe nemaju pravo da budu obuhvaćene ovim zakonom, tako da će broj sigurno biti manji od 3.500”, kazao je Čengić.

Ines Kavalec, direktorica udruženja Dajte nam šansu i inicijatorica izmjena zakona o socijalnoj zaštiti, kazala je da se izmjene zakona odnose na roditelje koji imaju dijete ovisno o njima 24 sata. 

“Roditelji koji imaju dijete ovisno o njihovoj brizi treba da budu proglašeni roditeljem njegovateljem, odnosno da to bude jedan vid njihovog zaposlenja”, istakla je ona. 

Navela je da su roditelji koji imaju dijete sa poteškoćama u razvoju i vrstom invaliditeta 24 sata u pripravnosti. 

“Unutar ovog dijela populacije djece postoji kategorija koja nikada neće biti osamostaljena toliko da vodi brigu o sebi. Iz tog razloga trebaju nekog ko će voditi brigu o njima 24 sata”, rekla je Kavalec.

Poručila je da bi, prema njihovoj analizi, zapošljavanje stručne osobe za njegovanje koštalo 1.200 KM, ali da se u izmjenama zakona govori o minimalnim iznosima.

“Govorimo o nečemu što bi sasvim sigurno očuvalo porodicu i diglo samopouzdanje majkama. Nismo precizirali sredstvau nacrtu, išli bismo na neku platu na minimalnom nivou. Ako ništa da se ide sa plaćanjem zdravstvenog i socijalnog doprinosa. Najvažnije je da zakon bude usvojen”, poručila je Ines Kavalec.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti