Utorak, 5 Decembra, 2023

Da li nas u narednim danima očekuje kiša ili ipak stabiliziranje vremenskih prilika?

Poslije konstantnih padavina koje su obilježile dane iza nas, danas je u našoj zemlji uglavnom bilo sunčano vrijeme uz ponegdje malu oblačnost. Istinski ljubitelji sunca, danas su nakon kišnih dana mogli uživati u sunčevim zrakama, u omiljenoj bašti kafića ispijati svoje najdraže piće, ili jednostavno šetati i uživati u divnom danu. Međutim, tužna informacija za sve jeste, da nas već sutra očekuje promjena vremenskih prilika.

Sutra u Bosni se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom, tokom dana padavine će oslabiti, a u večernjim satima i prestati. U Hercegovini umjereno oblačno s tim da poslijepodne u Hercegovini i Krajini su mogući i lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjevernog i sjevernoistočnog smjera. Jutarnja temperatura između 2 i 6 na jugu do 10, najviša dnevna od 9 do 15 na jugu zemlje do 20 stepeni” – kazala jeIsmira Ahmović, dežurni meteorolog u FHMZ .

U petak će u Bosni biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjeren sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnje temperature između 2 i 6, na jugu do 10, najviša dnevna između 13 i 19 na jugu do 22 stepena. Istraživanja su pokazala da su ljudi depresivniji tokom sedmice nego preko vikenda, a u čitavoj godini utorci i srijede izjednačeni su u bitci za najgori dan. Tek nakon toga dolaze ponedjeljak, pa četvrtak. S toga u najradosnijim danima sedmice, koji su uskoro pred nama, za vas nema panike. Možete ih provesti na otvorenom i sa ljudima koje volite.


“Za dane vikenda u BiH sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla u jutarnjim satima, jutarnja temperatura između 4 i 10, na jugu do 12, najviša dnevna između 13 i 19 na jugu zemlje do 22 stepena, s tim da u nedjelju može biti temperatura koji stupanj i više” – dodala je Ahmetović.

Suprotno mišljenju da je vrijeme praznika najdepresivnije, “Googleov indeks očaja” pokazuje da se pojmovi depresija, tjeskoba, bol, stres i umor najviše “pretražuju” u proljeće i ljeto. Tako proljetna depresija i umor često utječu loše na raspoloženje građana, a oni koji imaju hronična oboljenja, još više su izloženi biometeorološkim neprilikama.

Biometeorološke prilike sa promjenom vremena djelimično će se pogoršati, izraženije u dijelu Bosne. Povećana naoblaka i padavine, uz povremeno sjeverno strujanje, kod hroničnih bolesnika mogu uzrokovati jačanje tegoba, vezanih uz njihove bolesti. Opšta slika će biti ljepša na jugu. Poželjno je umanjiti aktivnosti, savjeti su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti