Petak, 19 Aprila, 2024

Situacija u Novom Pazaru se stabilizira, opada broj prijema

( Medin Haliloviç – Anadolu Agency )

Situacija u Novom Pazaru se stabilizira, imamo manji broj pacijenata u općoj bolnici, 226, u odnosu na prije desetak dana kada ih je bilo 398, izjavio je danas koordinator opće regionalne bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek.

“Broj pregleda u covid ambulantama se smanjuje, ranije je bilo po 400 ljudi, a jučer smo imali između 200 i 250 pregleda. Imali smo i do 98 prijema, a sada je svedeno na dvadesetak prijema dnevno. Ja sam po prirodi optimist i ovi podaci me raduju, ali ne želim da se opustimo”, rekao je Ðerlek u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako kaže, situacija se stabilizira i u Tutinu.

“Situacija u Tutinu je bolja nego što smo očekivali. Najveći problem imamo u Sjenici, odakle je 70 pacijenata,” navodi Ðerlek.

“Treći dan nas prati trend i statistički podaci pokazuju da ulazimo u mirniju fazu. Međutim, s obzirom na to da se radi o nevidljivom protivniku koji nas je mnogo puta iznenadio, ponašamo se kao da imamo 400 pacijenata u bolnici i kako će nas sutra zadesiti 100 prijema. Hoću reći kako nema opuštanja, tražim ozbiljnost, disciplinu i rad”, navodi Ðerlek.

Ističe da građani Novog Pazara polako shvaćaju da je ovo ozbiljna situacija i bolest, i dodaje da na dalji tijek bolesti mnogo ovisi od građana Novog Pazara, Sjenice i cijele Srbije.

“Nije dovoljno da samo mi u bolnicama ginemo i radimo, potrebno je da nam građani pomognu tako što će se pridržavati epidemioloških mjera”, apelirao je Ðerlek, prenosi Tanjug.

VIJESTI

Najnovije vijesti