Subota, 20 Jula, 2024

U aprilu usklađivanje penzija – Očekuje se rast od 3,5 posto

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje 15. aprila uskladit će penzije, a očekuje se da će doći do povećanja od 3,5 posto za sve penzionere uz izuzetak onih koji primaju najviši iznos penzije.

Glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić kazao je kako se radi o redovitom godišnjem usklađivanju mirovina koje je predviđeno novim zakonom.

– To se radi 15. aprila svake godine na temelju dva parametara – realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena. Na osnovu ta dva podatka dobije se postotak. Tačan iznos bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje penzija će iznositi oko 3,5 posto – pojasnio je Kvesić.

Podsjetio je da su najniže penzije u ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna penzija u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka.

Odluka o povećanju penzija primjenjivat će se retroaktivno od 1. januara 2019. godine, pa će svi penzioneri u petom mjesecu dobiti uvećane penzije za april, kao i razliku za prva tri mjeseca.

– Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 miliona na godišnjoj razini što će se podmiriti iz redovitih prihoda Zavoda. Priliv prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati penzija – kazao je Kvesić.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti