Utorak, 30 Aprila, 2024

Američka vojska naoružava oružane snage BiH:Donirano 23.000.000  dolara

Zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD-a Laura Cooper danas boravi u Sarajevu gdje se sastala sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem kako bi otvorili bilateralne odbrambene konsultacije.

Cooper i Podžić razgovarali su o značaju strateškog partnerstva SAD-a i BiH kada je u pitanju odbrana. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

Analizirana je dosadašnja vojna saradnja, posebno u kontekstu modernih sigurnosnih prijetnji te novih sigurnosnih i političkih okolnosti na tlu Evrope.

“Jedan od izazova na putu razvoja kapaciteta koji su potrebni Oružanim snagama je bio nedostatak budžeta. Stoga pozdravljam nedavno usvajanje budžeta BiH za 2022. godinu. Oružane snage BiH moraju imati dovoljno sredstava za modernizaciju, obuku, održavanje snaga i da se brinu o svojim pripadnicima. Također smo imali priliku da razgovaramo o dodatnoj pomoći SAD-a od 23 miliona dolara koji će se iskoristiti za razvoj helikopterskih kapaciteta OS BiH. Radujemo se nastavku saradnje u ovoj, ali i drugim oblastima poput pješadijske grupe lake pješadije do cyber sigurnosti”, kazala je zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper.

VIJESTI

Najnovije vijesti