Srijeda, 29 Novembra, 2023

Autoceste FBiH raspisale poziv kompanijama za izgradnju poddionice Nemila – Vranduk

Ova poddionica duga je 5,67 kilometara i finansirat će se kreditom KFAED-a, odnosno Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj.

Ova poddionica nalazi se oko 20 kilometara od grada Zenice.

Poziv je raspisan za takozvanu pretkvalifikaciju, u kojoj kompanije dokazuju da ispunjavaju tražene uslove. Dokumenti se moraju dostaviti najkasnije do 7. juna.

Ova poddionica dio je dionice Nemila – Donja Gračanica.

Podsjetimo, Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH potpisao je u februaru ugovor o zajmu za ovu dionicu sa Marwanom Al-Ghanemom, zamjenikom direktora za operacije Kuvajtskog fonda.

“Zadovoljstvo mi je što smo napravili još jedan važan korak u izgradnji autocesta u BiH, jer ćemo potpisivanjem ovog kreditnog sporazuma između BiH i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvitak omogućiti ulaganje od 34 miliona eura za projekt autoceste Nemila – Donja Gračanica“, kazao je tada Bevanda i dodao:

“Novcem koji će biti osiguran ovim kreditom bit će financirana dionica autoceste od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara, što je vrlo bitna cestovna komunikacija na koridoru 5 c, a finansijski su je podržali i drugi kreditori.“

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti