Nedjelja, 14 Jula, 2024

Granična policija BiH dobila stotinu novih policajaca

Nakon sedam mjeseci intenzivnoga rada i temeljne policijske obuke prve razine u Mostaru je u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova stotinu kadeta Granične policije (GP) BiH promovirano u čin “policajac”.

– Od nekih 2000 kandidata, vi ste bili najbolji i zato ste danas ovdje, a već za nekoliko dana obavljat ćete dužnosti policijskog službenika Granične policije BiH, a to je jedna čast i zato možete biti ponosni – poručio je na svečanoj promociji pomoćnik ravnatelja Granične policije BiH Slobodan Krstić-

Dodao je kako Graničnoj policiji BiH nedostaje gotovo 450 policijskih službenika koji bi bili angažirani u poslovima nadzora i graničnih provjera.

– Granična policija BiH ima probleme vezane za postupanje prema ogromnom broju stranih državljana koji pokušavaju ili ilegalno prelaze državnu granicu tako da će ovih stotinu policajaca, uz sve policijske poslove koji su u nadležnosti Granične policije, također biti direktno uključeno u aktivnosti vezane za migracije, kontrolu migracija i migrantsku krizu općenito – kazao je Krstić.

Za vrijeme trajanja obuke, s kadetima je održano 1336 nastavnih sati podijeljenih u tri nastavne faze, i to teorijska nastava s praktičnim vježbama, stručno-operativna obuka te situacijska nastava.

Opći uspjeh ove, jedanaeste generacije policajaca je 3,63, odnosno vrlo dobar, a kadetom generacije Nastavničko vijeće proglasilo je Ashara Matorugu.

Ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja kazao je kako su kadeti uspješno savladali sve zadatke i predmete tijekom svoje obuke.

– Kadeti su stekli temeljna znanja iz pravne skupine predmeta, policijske skupine predmeta gdje su naučili rukovanje oružjem, vještine gađanja, taktike i tehnike samoobrane, savladavanje otpora, a uspješno su savladali i sve druge predviđene predmete. Duboko sam uvjeren da će takve rezultate pokazati i kroz posao u Graničnoj policiji BiH na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine – kazao je Vukoja.

Istaknuo je također kako novu generaciju policajaca, koja će u ustrojbenim jedinicama početi raditi najvjerojatnije već od 1. travnja, čeka težak posao.

– Možemo kazati kako će ovi policajci značajno pojačati operativni sastav Granične policije BiH. Danas se od policajca traži puno više teoretskog znanja i praktičnih vještina nego prije. Policajac mora dobro vladati i pravom i kriminalistikom i računalima, a također mora biti spreman primijeniti tehnike obrane, napada, upotrijebiti vatreno oružje i sve drugo što je potrebno da bi uspješno obavljao poslove policijskog službenika, tako da naše nove policajce čeka vrlo težak i zahtjevan posao – kazao je Vukoja.

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mate Miletić kazao je kako se kadeti, odnosno policajci u narednom periodu moraju nastaviti usavršavati.

– Sve ono što su naučili sigurno će kroz nekih pet godina biti zastarjelo, osim možda temeljne obuke, zato im je moja poruka da stalno uče ako žele biti dobri policajci. Moraju biti pravedni i ispravni u svojim postupcima, poštovati i cijeniti svakoga, ali raditi isključivo u skladu sa zakonom – kazao je Miletić.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti