Nedjelja, 14 Jula, 2024

Naučni skup u Tuzli ”Hranom do zdravlja”

jabukovo sirće
Tuzla će i ove godine, po osmi  put biti domaćin Međunarodnog  znanstveno-stručnog skupa pod nazivom ”Hranom do zdravlja”,koji  se simbolično održava  na Svjetski dan hrane, 16. oktobra 2015. godine, u amfiteatru Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli.Organizatori skupa su već osmu godinu za redom Farmaceutski i Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzliu saradnji sa Farmaceutskom i Ljekarskom komorom, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, i HiST University of Trondheim, Norveška.
Tematika simpozija   je podijeljena na više tematskih područja:
– Nutricionizam,
– Dijetetetika i dijetoterapija
– Zdravstvena sigurnost hrane
– Analiza hrane
– Proizvodnja zdravstveno sigurne hrane i nutritivno vrijedne hrane.
Učešće na Simpoziju potvrdili su eminentni stručnjaci i predavači iz navedenih oblasti iz Hrvatske, Slovenije,   Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i brojni ugledni gosti koji imaju udjela u proizvodnji, preradi i distribuciji hrane i dodataka prehrani. Kao i svake godine, skupu prisustvuju i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo TK, brojni liječnici, magistri farmacije, studenti čijim prisustvom skup sigurno pokazuje i ostvaruje i svoj  praktični značaj.
Ovaj, sada već tradicionalni skup, je odlična prilika da se upoznamo sa najnovijim dostignućima iz ovih oblasti, a takođe pruža priliku i mladim ekspertima da izraze svoj entuzijazam za unapređenjem znanja, a ujedno da predstave i svoja naučna dostignućau Zborniku sažetaka i radova ”Hranom do zdravlja, ili u znanstveno-stručnom časopisu ”Hrana u zdravlju i bolesti koji je indeksiran u CAB Abstracts bazi podataka te na Portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske- HRČAK. 
Simpozij  će se u petak 16.10.2015 godine od 10 do 16 sati u Amfiteatru Tehnološkog fakultetaTuzla.  Tokom Simpozija prezentirat će se 70 radova, koji će biti objavljeni u Zborniku. Osim toga osamnaest radova bit će publicirano u znanstveno-stručnom časopisu za nutricionizam i dijetetiku pod nazivom “Hrana u zdravlju i bolesti”.

VIJESTI

Najnovije vijesti