Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

“Dani kruha i plodova zemlje 2015.”, u nedjelju u Špionici Srednjoj

Dani kruha-2

Foto: arhiva

U  nedjelju 18. oktobra,  ispred Područne osnovne škole u Špionici Srednjoj, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva « Napredak « podružnica Srebrenk održat će se 3. Manifestacija « Dani kruha i plodova zemlje 2015. «

U mjesecu oktobru već se tradicionalno obilježavaju Dani kruha i dani zahvalnosti za plodove zemlje. Vrijeme je to kada pokazujemo kako smo svjesni da je kruh čovjekova potreba od pamtivijeka, samim time i simbol života.
Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, trgovca… sve to sa samo jednim ciljem “donošenja kruha na stol”. Simbol zajedništva ostvarujemo dalje za stolom u zajedničkom objedu obitelji, s prijateljima, poznanicima. Kruh tako tvori savršen krug.

„Kruh je namirnica visokovrijedna u prehrambenom kao i duhovnom smislu. Krušne tragove možemo slijediti u daleku prošlost, iako se točno ne zna kada je i gdje započeo uzgoj biljaka krušarica. Vjeruje se da je to bilo negdje na Bliskom istoku, vjerojatno u plodnim dolinama rijeka, prije devet tisuća godina. Kruh je smatran plodom zemlje i čovjekova rada kao i božanskim darom i upravo zbog toga, kruh nije samo ljudska hrana, nego omiljeni žrtveni prinos bogovima. Kruh je označavao bogatstvo porodice i države.”

Na manifestaciji izloženi će biti razni proizvodi od brašna, kruh, peciva, pite, kolači, voće, povrće, slatki, slani i kiseli proizvoda od voća i povrća. Svoje proizvode od tikve izložit će i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Veselčić „.

Program manifestacije:

– prijave izlagača od 12,00 h – 12,40 h
– svečano otvaranje izložbe 13,00 h
– izložba i degustacija proizvoda od 14,00 – 17,00 h
– zatvaranje izložbe 17,00 sati.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI