Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Slovenija uvodi rješenja o karantinu na svim graničnim prelazima

Mjera se odnosi na osobe koje su boravile u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Crnoj Gori, a u tranzitu su preko Hrvatske.

Slovenija će od ponedjeljka, 20. jula, izdavati rješenja o obaveznom karantinu onima koji dolaze iz “crvenih zona” na svim graničnim prelazima s Hrvatskom, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Riječ je o onim slovenskim državljanima ili strancima s prebivalištem u Sloveniji koji su boravili u zemljama sa “crvene liste”, visokorizičnim zbog epidemije COVID-19, poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore, a u tranzitu su preko Hrvatske.

Njima su se do sada odredbe o obavezujućem karantinu izdavale samo na četiri prelaza, prenosi Hina.

Odredbe o karantinu uručivat će granična policija, nakon što ih automatski, u elektronskom obliku, izda Ministarstvo zdravlja Slovenije, a postupak će trajati pet do sedam minuta, kazao je Hojs.

Manje od 20 slučajeva zaraze

Dodao je da se u vrijeme velikog saobraćaja u dane vikenda na prelazima mogu očekivati i duža čekanja, pogotovo na glavnim prelazima kao što su Gruškovje/Macelj i Obrežje/Bregana.

Hojs je potvrdio da Hrvatska i dalje ostaje na “žutoj listi” manje sigurnih država, što znači da slovenske turiste koji borave na ljetovanju na Jadranu ne čekaju odredbe o karantinu, ali ih policija ima pravo pitati gdje su bili ako sumnja da su kroz Hrvatsku samo tranzitirali te da svoj boravak u Hrvatskoj onda moraju dokumentirati.

Posljednjih dana Slovenija bilježi 19 novih slučajeva zaraze dnevno, a glasnogovornik Vlade Jelko Kacin kazao je u petak da su svi novi slučajevi iz već poznatih žarišta, da im je zaraza potvrđena testiranjem dok su se nalazili u izolaciji te da je dobro što je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan, što se smatra  znakom da je širenje zaraze pod kontrolom.

Izvor: Agencije

VIJESTI

Najnovije vijesti