Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

U Tuzlanskom kantonu sve više komaraca, stručnjaci ističu još uvijek nema potrebe za dezinsekcijom

Ljeto kao godišnje doba vrijeme je za laganiju odjeću i šetnje. Međutim sa ljetom dolaze i komarci koji svake godine uznemiravaju građane.  Stručnjaci ističu da još uvijek nema potrebe za dezinsekcijom, kao i da postoji niz načina kako se građani mogu zaštiti od ovih insekata.

Ubodi komaraca u ljetnom periodu stvaraju velike probleme stanovništvu. Svrbež i ožiljci samo su neke od posljedica uboda ovih insekata. U posljednjim danima zabilježene su visoke temperature, koje utiču na smanjenje broja komaraca. Stručnjaci ističu da još uvijek nema potrebe za dezinsekcijom.

“Kada su u pitanju najezde komaraca odnosno pojačano prisustvo komaraca na određenom terenu ono prije svega zavisi od vlanosti terena, kada je u aktinost i razmnožavanje komaraca intenzivno. Koliko ja raspolažem informacijama nema  organiziranih aktivnosti na provođenju sistematske dezinsekcije. Naravno prisustvo komaraca se prati i od drugih službi te ukoliko bude primjećena njihova povećana prisutnost naravno da će se vidjeti mogućnost kako učiniti”, rekao je prim. dr. Blaško Topalović  specijalista epidemiologije.

Komarci često mogu biti i prenosioci zaraznih bolesti. Mnogo je načina kako se zaštiti od uboda komaraca.

“Čovjek mora voditi računa o tome da su komarci najjaktivniji ujutru i predvečer prema tome ja zapravo i predlažem građanima da izbjegavaju šetnje i prisustvo kraj bara, potoka u to vrijeme jer su oni zapravo tada i najjaktivniji. Pored toga većina ili dobar dio naših građana raspolaže i sa određenim posudama većih zapremina gdje stavljaju vodu za zalijevanje povrća u plastenicima ili drugim mejstima. Prema tome sve stare gume, sve stare kante i druge posude gdje se može nakupljati voda zapravo predstavljaju mjesta novih staništa komaraca i zapravo oni se tu mogu okupljati”, istakao je Topalović.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ističu kako svakodnevno prate situaciju sa prisustvom komaraca u Tuzlanskom kantonu. Ukoliko se broj komaraca naglo poveća, izvršit će, kako navode, dezinsekciju ovog područja. Sve u cilju sprječavanja potencijalnog širenja nekih zaraznih bolesti, poručeno je iz ove institucije.

Izvor: RTV TK

VIJESTI

Najnovije vijesti