Petak, 24 Maja, 2024

Služba za zapošljavanje TK – Program „Obuka i rad 2019“ još uvijek otvoren

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona obavještava sve zainteresovane poslodavce sa područja Tuzlanskog kantona da je Javni poziv za učešće u programu „Obuka i rad 2019“ još uvijek otvoren i da su sredstva i dalje raspoloživa.

Naime, Služba za zapošljavanje TK u suradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje svake godine realizuje programe sufinansiranja zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke, za što je ove godine samo za TK izdvojeno oko 11 miliona KM.

Prvi javni pozivibili su objavljeni polovinom marta  ali su zbog velike zainteresovanosti i zatvoreni isti dan. Ipak, sredstva za Program „Obuka i rad 2019“ još uvijek su raspoloživa. 

Ovim programom planirana je obuka u konkretnom poslovnom okruženju (privatni sektor) za 700 nezaposlenih osoba sa područja Federacije BiH, a od kojih će najmanje 420 zasnovati radni odnos kod poslodavca koji je organizovao obuku. Koncept programa osmišljen je tako da osoba provede do tri mjeseca na obuci, a zatim šest mjeseci u radnom odnosu ili do tri mjeseca na obuci i 12 mjeseci u radnom odnosu.Za  realizaciju  navedenog programa  predviđena  su  sredstva  u  iznosu  od 2 miliona KM.

U praksi sufinansiranje troškova obuke i zaposlenja bit će realizovano na dva načina, zavisi koji poslodavac odabere. Prvi način podrazumijeva sufinansiranje tromjesečne obuke u iznosu od nešto više od 350, 00 KM po osobi mjesečno i nakon završetka obuke poslodavac je dužan da zaposli 60% obučenih osoba, te za svaku osobu bit će refundirana jednokratna naknada u iznosu od 600, 00 KM. U drugom slučaju planirano je sufinansiranje tromjesečne obuke u istom mjesečnom iznosu od 350, 00 KM po osobi, a nakon završene obuke poslodavac je dužan da 60% osoba ostavi u radnom odnosu na period od 12 mjeseci, s tim da drugih šest mjeseci Federalni zavod će mjesečno refundirati 500, 00 KM.

Javni poziv i detalji o načinu apliciranja nalaze se na web stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje www.fzzz.ba. Takođe, svi zainteresovani poslodavci informacije i pomoć mogu dobiti lično u prostorijama Službe za zapošljavanje TK ili putem maila info@szztk.ba.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti