Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

Tužilaštvo BiH – Podignuta optužnica za ratni zločin u Vlasenici

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

– Milenka Gojgolovića, rođenog 1955. godine u Vlasenici, državljanina BiH i Kanade.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika jedinica Drinskog korpusa VRS, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je u mjesecu julu 1992. godine, naoružan automatskim oružjem, pištoljem i nožem i u vojnoj uniformi, došao u logor Sušica u Vlasenici, gdje su bili nezakonito zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, uključujući žene i djecu.

Na navedenoj lokaciji, upravnik logora Sušica Dragan Nikolić, koji je osuđen u Međunarodnom sudu u Hagu, predao je optuženom Gojgoloviću oštećenu žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti sa područja Vlasenice, koja je prethodno izvedena iz hangara.

U optužnici se navodi da je optuženi odveo žrtvu u napuštenu kuću u krugu logora, gdje je prijetnjom oružjem po život oštećene, kao i uz fizičko i psihičko zlostavljanje, tukao žrtvu rukama po glavi i tijelu te nad njom počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, koje je prouzrokovalo trajne posljedice za oštećenu.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i prezentiranjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti