Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

U okviru obilježavanja 27. godišnjice formiranja Armije RBiH organizovan prijem za generale

U okviru obilježavanja godišnjice od formiranja Armije RBiH, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović organizovao je danas prijem za bivše generale II korpusa Armije Republike BiH. Premijer Suljkanović je uputio čestitke svim pripadnicima Armije, te izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Tuzlanski kanton na dostojanstven način obilježava ovaj izuzetno značajan datum iz naše novije historije.

„Tokom ratnih sukoba, Armija Republike BiH je bila snaga u koju smo s povjerenjem gledali. Današnji prijem prilika je da se zahvalimo generalima za njihov angažman i doprinos kojeg su dali u odbrani Bosne i Hercegovine. U tom smislu, a kako bi smo što veću količinu podataka i činjenica sačuvali i prezentirali javnosti, mi smo kao Vlada u proteklom periodu uradili Zakom o značajnim datumima, izradili biste našim narodnim herojima, te izradili i izdali Monografiju II Korpusa, a od ove godine smo i u nastavne programe u školama uvrstili izučavanje perioda 1992-‘95. Sve je to doprinos da se sačuva sjećanje na djela Armije RBiH.“ riječi su premijera Suljkanovića.

General Hazim Šadić je izrazio radost što se 15. aprilu, Danu kada je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine, posvećuje dužna pažnja.

„Ovaj datum treba biti dostojno obilježen u svim institucijama Tuzlanskog kantona, posebno u školama. Pažnja koja se ovom datumu pridaje nije važna samo zbog nas, koliko je važna zbog mlađih generacija koje tek dolaze. Te mlade generacije zbog svoje budućnosti trebaju poznavati svoju historiju, te ulogu i značaj kojeg su Armija i njeni pripadnici imali u odbrani Bosne i Hercegovine“, istakao je general ­Šadić.

Osim generala Šadića, današnjem prijemu prisustvovali su i generali Sead Delić, Sulejman Budaković i Mirsad Gutić, te predsjednici boračkih saveza i udruženja koja djeluju na području našeg kantona.

I današnji susret je iskorišten kako bi se naglasila potreba stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, a to su stambeno zbrinjavanje, školovanje djece i liječenje, te zapošljavanje.

„Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U ovom Kantonu se dosljedno poštuju dopunska prava boračke populacije koja su definisana i Zakonom i očekujemo da će tako biti i u narednom periodu. Niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi ovu državu zahvaljujući pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine“ istakli su premijer Suljkanović i ministar za boračka pitanja Enes Gegić.

Inače, centralni dio kantonalnog obilježavanja godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će upriličen u nedjelju 14. aprila u Kalesiji, kada će biti položeno cvijeće na spomen obilježju. (RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti